Röviden

A szertartáson jelen lévő több tízezer hívő között igen sok volt az Indiából érkező keresztény, akik Anna Muttathupadathu szentté avatására utaztak az Örök Városba. Homíliájában a Szentatya több ízben is utalt az utóbbi hetek eseményeire, amikor militáns hinduk keresztényeket támadtak meg. A szentmise után a déli úrangyala imádság alkalmával mondott beszédében a pápa arra kérte a jelenlévőket és minden hívőt, hogy imádkozzanak az indiai keresztényekért, akik üldöztetést szenvednek hitükért. (VIS)

A pénzügyi válság következményei

Az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak (COMECE) szociális bizottsága püspök tagjai október 8-án és 9-én tartották éves ülésüket a francia fővárosban. A szociális biztonság és a szociálpolitika jövője Európában címmel megtartott tanácskozáson hangsúlyt kapott a pénzügyi piacok válsága és ennek következményei a szociálpolitikára Európában. Reinhard Marx müncheni érsek többek között hangsúlyozta: „Az EU kormányainak minden lehetséges erőfeszítést meg kell tenniük a bizalmi válság megoldására, amely aláássa a pénzügyi piacokat. Az egyház társadalmi tanítása régóta felismerte a globális irányítás gondolatát annak érdekében, hogy igazságosságot, átláthatóságot és felelősséget hozzon a világ pénzügyi piacaira. Szintén fontos, hogy a kormányok és az EU-intézmények elkezdjenek törődni azoknak az állampolgároknak a helyzetével, akik anélkül, hogy eladósodtak volna, elszenvedik a pénzügyi válság következményeit. Eljutottunk odáig, hogy az európai szociális modellnek bizonyítania kell: képes elkerülni, hogy a pénzügyi krízis politikai és társadalmi válsággá alakuljon.” (KNA)

Újabb támadás az iraki keresztények ellen

Drámai hangvételű segélykiáltást juttatott el október 10-én Philip Najim prelátus, a káld egyház Szentszék melletti prokurátora a világsajtóhoz. Első mondatai rávilágítanak az iraki keresztények áldatlan helyzetére: „Hidegvérrel végrehajtott gyilkosságok és megfélemlített keresztények Moszulban, az 50. törvénycikkely eltörlése, ami megfosztja a kisebbségeket a helyi tanácsokban való képviseletüktől. Ezért kérdezzük most az egész világtól: miért kell az iraki keresztényeknek ilyen támadásokat elszenvedniük? Miért ölnek meg minket, s miért bocsátják áruba jogainkat?” Muzulmán fegyveres csoportok zaklatják a keresztényeket, s találomra gyilkolják a járókelőket. Emiatt számos család már elmenekült a városból. Csak az elmúlt héten hat keresztényt gyilkoltak meg az iszlám integralisták. (Vatikáni Rádió)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .