Könyv a győri bencés templom harangjainak történetéről

Fotó: Kleininger Tamás

 

 

A Szent Benedek ünnepének előestéjén, július 10-én bemutatott szentmise főcelebránsa Fazakas Márton csornai premontrei apát volt. Az eseményen részt vett Simon Róbert ­Balázs, a térség országgyűlési képviselője, Fekete Dávid, Győr város alpolgármestere és az adományozás főszervezője, Bogisich Ferenc.
Sárai-Szabó Kelemen bencés szerzetes, templomigazgató ünnepi beszédében hangsúlyozta: „Szeretném megköszönni Szent Benedeknek azt, hogy bölcs atyaként tekint ránk, és bármikor meríthetünk bölcsességéből. Ma, amikor biztos pontokat, útjelzőket keresünk, hogy merre tovább európai emberként, keresztényként, hozzá bátran fordulhatunk. Imádkozzál és dolgozzál – és olvass, tette hozzá egy bencés apát a XX. század vége felé.” E három dolog fontosságát hangsúlyozta a perjel, majd így zárta beszédét: „Szent Benedek közösségben gondolkodik. Nem magányosan küzdő embereket akar, hanem olyanokat, akik közösen cselekszenek egy nagyobb jóért. Imádság, munka és olvasás vezessenek bennünket egy olyan európai közösség felé, amelynek tagjai tudnak együtt küzdeni egy nagyobb jóért, a közösség javáért, és végső soron Isten dicsőségéért. Szent Benedek atyánk, könyörögj értünk, hogy megértsük üzeneted, és tudjunk együtt küzdeni.”
A liturgia végén Bogisich Ferenc és Fekete Dávid mutatta be a harangok újjászületéséről készült, fotókkal gazdagon illusztrált kötetet. Elmondták: példaértékűnek tartják a győriek összefogását, és remélik a közös munka folytatását. A könyvnek DVD-melléklete is van: a tizenöt perces kisfilm narrátora Gáti Oszkár színművész, aki szintén jelen volt az ünnepségen, amely rövid fogadással zárult a perjelség ebédlőtermében.
A kötetből sorszámozott díszpéldányok készültek az adományozóknak. Az egyes sorszámút Ferenc pápának juttatják el, aki decemberben megáldotta a harangokat a Vatikánban. A díszkiadványt a győri bencés templomban vásárolhatják meg az érdeklődők.

Forrás: Loyolai Szent Ignác bencés templom

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .