Kiegyezés és koronázás

Immár negyedszázados hagyomány Veszprémben, hogy Gizella, a magyarok első királynéja névünnepe alkalmából többnapos kulturális, művészeti és vallási rendezvénysorozattal készül  a város és az érsekség. A programsorozatot idén is az egyházmegye múzeuma, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény nyitotta meg a Kiegyezés és koronázás – 1867 című tárlatával, amely arra emlékezik, hogy százötven évvel ezelőtt Ranolder János veszprémi püspök koronázta meg Erzsébet királynét a budavári Nagyboldogasszony-templomban. Udvarhelyi Erzsébet, az intézmény igazgatója a megnyitón kiemelte: az Ausztria és Magyarország között 1867-ben létrejött kiegyezés sorsfordító jelentőségű volt, mert a kiegyezési törvénnyel lezárult az 1848/1849-es forradalmat és szabadságharcot követő önkényuralom időszaka, és kezdetét vette a dualizmus kora, a félszázadnyi boldog békeidő, amely az ország gazdasági és kulturális fejlődését hozta magával.

E minden tekintetben prosperáló korszakot idézi meg a kiállítás korabeli fotókon, festményeken, levéltári dokumentumokon és tárgyi emlékeken keresztül. Erzsébet királyné az 1867. június 8-án lezajlott koronázás után Ranoldernek ajándékozta a budavári Nagyboldogasszony-templomban viselt gyönyörű magyar díszruháját, azzal, hogy a püspök készíttessen belőle miseruha-garnitúrát. A tárlaton többek között e főpapi miseruha és palást is megtekinthető. A püspöki palotában száz év után újra láthatók a Báró Hornig Károly veszprémi püspök, bíboros hagyatékából való, Erzsébet királynét és Ferenc Józsefet ábrázoló carrarai márványszobrok, amelyek ma a Laczkó Dezső Múzeum tulajdonát képezik.
A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény, a Veszprémi Érseki Könyvtár és a Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár mellett a Budavári Nagyboldogasszony-templom Egyházművészeti Gyűjteménye, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeuma, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Laczkó Dezső Múzeum, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, az Országos Széchényi Könyvtár és magángyűjtők kuriózumai gazdagítják a tárlatot, amely mélyen merítve, tematikusan mutatja be az 1848/1849-es magyar forradalom és szabadságharc időszakát, a kiegyezési törvényt és a koronázás pompás eseményét.

V.F.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .