Kidobozolva

A tárlatot Mihelik Magdolna polgármester nyitotta meg, aki beszédében elmondta: a rendhagyó kiállítás mintegy hétszáz dobozból áll, és interaktív játékra ad alkalmat. A látogatót szórakoztatva és együttműködésre hívva mutatja be a szalézi rendet, amely ahogy a múltban, úgy ma is része a kisváros életének.
A kiállítás szervezője és megálmodója, B. Varga Judit tárlatvezetésével elsőként Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, Ábrahám Béla tartományfőnök, Molnár Alajos plébános, Mihelik Magdolna polgármester, Havasi József korábbi tartományfőnök és kíséretük léphetett be a szalézi logót mintázó kapun, s őket követte több csoport érdeklődő.


B. Varga Judit elmondta: a kiállítás első számú címzettjei a fiatalok, a cél pedig, hogy felkeltsék bennük a játékra való hajlamot, a tudás iránti vágyat, és a késztetést, hogy megismerjék a szaléziakat. Nyergesújfalun – a Szalézi -Irinyi Középiskolával együttműködve – a tárlaton ezentúl két-két jól felkészült diák kalauzolja majd a látogatókat, akik a szórakoztató kiállításon, miközben olvasgatják a dobozokon található információkat, és rakosgatják a doboztotót, elgondolkodhatnak azon is, mit jelent számukra a templom és a hit, végül pedig kipróbálhatják a szalézi karizma gyermek közeliségét, játékosságát jelképező nyolcszemélyes csocsóasztalt.

 

A vándorkiállítás január végéig tekinthető meg Nyergesújfalun, majd az ország több más településén is látható lesz, elsősorban iskolákban, kollégiumokban vagy azok közelében lévő kiállítóhelyeken. A következő állomás Mezőnyárád, itt a helyi általános iskolában – az egykori Majthényi-kúria épületében – nyílik meg a tárlat. A szétszóratás előtt hosszú évekig szalézi noviciátus működött az épületben.

Fotó: Lengyel Erzsébet

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .