Középkori templomok megújulása

A projekt a Tiszántúli és az erdélyi Királyhágó-melléki református egyházkerület együttműködésével és a szabolcsi területfejlesztési szervezet partneri hozzájárulásával valósul meg 2014. szeptember 30-áig. A projekt első ütemében, még 2009-ben harminc szatmári épületet emeltek be a Középkori templomok útja elnevezésű tematikus turisztikai útvonal látnivalói közé. 2012-ben Kárpátalja tizenöt középkori templomát is beválasztották a turistáknak ajánlott egyházi nevezetességek sorába.


A most indult és a jövő év szeptember végéig tartó harmadik ütemben a szatmári térség hazai részén helyreállítják Kölcse és Gacsály települések református templomát. A művészettörténeti értékek hangsúlyosabbá tételét célzó munkálatokat végeznek Túrricse és Szamosújlak imaházában, míg Csenger, Csengersima, Gyügye, Sonkád, Túristvándi, Nagyszekeres és Kisszekeres templomában úgynevezett látogatóbarát fejlesztéseket valósítanak meg. Vámosoroszi templomában a művészettörténeti értéket képviselő alkotások restaurálását végzik el. A romániai oldalon Bere, Krasznacégény, Csomaköz, Vetés, Egri és Sárközújlak református temploma újul meg, míg Ákos település imaháza mellett látogatócentrum épül.

 

A munkálatok befejezése után a három országban már hatvanhárom középkori templom látnivalóit ajánlják majd közös idegenforgalmi célként az érdeklődő turistáknak és zarándokoknak.

MTI

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .