Kiállítás nyílt Czapik Gyula érsekről Egerben

Ternyák Csaba egri érsek a megnyitón mondott köszöntőjében arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban több elődje életéről is kiállítást, illetve konferenciát rendeztek. „Ez nem azt jelenti, hogy öncélúan a múltba révedünk, hanem ezáltal ismerünk meg egy-egy életpályát és erősítjük saját gyökereinket, ezzel is a jövőt szolgálva” – hangsúlyozta a főpásztor. Majd felidézte a Szmrecsányi Lajos egri érsek tevékenységét bemutató konferenciát, amelyet a közelmúltban tartottak. Ezúttal az ő utóda, Czapik Gyula munkásságát tárja az érdeklődők elé a kiállítás. Ternyák Csaba rámutatott, Czapik Gyula nehéz korszakban vezette az egyházmegyét, a II. világháború közepén foglalta el a főpapi széket, s a kommunista rezsim alatt meg kellett élnie az Egyház elnyomását. „Bátorságáról ad tanúbizonyságot az egri főszékesegyház két freskója, amelyet Takács István készített a főpásztor megrendelése alapján. A kupolák festményein a Jelenések könyvének ábrázolása látható, illetve egy jelenet, amelyen Czapik Gyula érsek zarándokokat vezet Rómába, kifejezve ezzel a Szentszék iránti hűséget. Akkoriban a politikai szándék az volt, hogy a magyar Egyházat elszakítsák gyökereitől. Erre adott választ a főpásztor által megrendelt freskó. Tisztelettel kell adóznunk ezért a tudós főpap emlékének, s imádkoznunk kell érte” – zárta köszöntőjét Ternyák Csaba.
A megnyitón Balogh Ferenc, az egri Főegyházmegyei Könyvtár igazgatója, a kiállítás kurátora a tárlat előzményeiről szólt. Mint mondta, az ötletgazda Ternyák Csaba érsek volt, akinek régi fényképfelvételek között kutatva jutott eszébe, hogy e ritkaságokat és a személyes relikviákat a nagyközönség elé kellene tárni.
A kiállított fényképek közül számos felvételt Hevesi Sándor egri főmérnök készített, aki amatőr filmesként és fotósként megörökítette a város életének eseményeit. Erős szálak kötötték az Egyházhoz és az egyházmegyéhez.
A Dobó István Vármúzeum által őrzött különleges színes diaképek mellett a kiállításon láthatók a Fortepan archívumából, illetve a Főegyházmegyei Levéltár, a Főegyházmegyei Könyvtár és az Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpont gyűjteményéből származó képek és emlékek is. A tárlat Czapik Gyula írói munkásságának darabjait is bemutatja.
A Czapik 75 című időszaki kiállítás június 30-ig várja az érdeklődőket az Érseki Palota Látogatóközpontban.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .