Kiállítás a Vatikánban XII. Piusz pápáról

A kiállítás november 4-től január 6-ig tekinthető meg a Szent Péter-bazilika Nagy Károly-szárnyában, majd a Vatikánból Berlinbe, illetve Münchenbe viszik tovább anyagát.

Számos, eddig még nem publikált írás, fénykép, valamint személyes tárgyak és művészeti alkotások mutatják be Eugenio Pacelli életútját. A tárlat időrendi sorrendet követ. Felidézi a pápa gyermekkorát, iskolás éveit, családját, fiatalkori lelki és kulturális fejlődését. Ezt követi pappá szentelése és hosszú szentszéki szolgálata müncheni és berlini apostoli nunciusként, majd vatikáni államtitkárként, végül tizenkilenc éven át Péter utódaként. A kezdeményezés különféle levéltárak, vatikáni, olasz és külföldi intézmények közreműködésével valósult meg. A kiállítást rendező tudományos bizottság tagjai között van Sergio Pagano püspök, a Vatikáni Titkos Levéltár prefektusa és Walter Brandmüller prelátus, a Történelemtudományok Pápai Bizottságának elnöke.

A november 4-i megnyitó ünnepségen Brandmüller professzor hangsúlyozta: a jubileumi kezdeményezés azért is időszerű, mert 1962-től jól szervezett rágalmazó hadjárat indult Pacelli pápa emléke ellen. Halálának fél évszázados jubileumán a Történelemtudományok Pápai Bizottsága igazságot szolgáltat egy nagy pápának, aki már életében kivívta kortársai tiszteletét, függetlenül vallási meggyőződésüktől. Meg kell ismertetni a világgal a történelmi igazságot, mivel komoly szakértők kutatásai egyre meggyőzőbben bizonyítják a Pacelli pápa elleni vádak alaptalanságát. Ez a kezdeményezés egyben a hála kifejezése is XII. Piusznak, aki – előrelátóan – 1957-ben létrehozta a Pápai Történelmi Bizottságot – mondta Walter Brandmüller.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..