Kereszt a betonrengetegben

Fotó: Gergely Gábor; MTI/Komka Péter

 

Az ünnepélyes szertartás elején Ternyák Csaba egri és Mieczysław Mokrzycki lvivi (Lemberg, Lvov) érsek jelképes gesztusként kulccsal nyitotta ki a templom ajtaját. Beszédében Ficzek László általános püspöki helynök elmondta: 2016-ban kezdeményezték az épület egyházi tulajdonba kerülését, s ezután adódott lehetőség rá, hogy az egyházmegye kormányzati támogatással elindítsa a munkálatokat.
Az ünnepség kezdetén a helyi közösség nevében köszöntötték az érsekeket, és köszönetet mondtak a kormányzatnak, hogy megvalósulhatott a kezdeményezés, amely erősíti Eger-Felsőváros lakóinak hitéletét. A közösség néhány tagja rövid tanúságtétellel szólt ennek jelentőségéről.
Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár a közösség küldetéséről beszélt. Rámutatott: Eger műholdképét nézve a városrész egyes házai a CCCP alakot, a hajdanvolt Szovjetunió rövidített nevét formázzák, s most templomot szentelnek ezen a helyen. Az államtitkár köszönetet mondott a kezdeményezőknek, s méltatta Szent II. János Pál életművét és hatását. A politikus elmondta: a kormány 250 millió forinttal támogatta a missziós központ létrejöttét, de ez a befektetés csak akkor térül meg, ha a közösségi tér megtelik élettel és lélekkel.
Habis László, Eger polgármestere emlékeztetett arra, hogy Szent István tette Eger városát egyházi és szellemi központtá. A Felsővárosban él minden ötödik egri lakos. Elérhető itt minden szolgáltatás, számos intézmény, de valami hiányzott. Negyedszázaddal ezelőtt Seregély István érsek karitászközpontot, közösségi teret, templomot álmodott a városrészbe, s ez most végre megvalósulhatott.
Az egri főpásztor örömét fejezte ki, hogy ilyen szép számmal gyűltek össze a város lakói a templomszentelésre, s megköszönte a város és a kormányzat támogatását. Köszönetet mondott az ingatlan korábbi tulajdonosának, Harmati Lászlónak is, aki – bár nem akarta értékesíteni az épületet – templom céljára szívesen átadta.
Ternyák Csaba elismeréssel szólt a Neoka­teku­menális Út lelkiségi mozgalomról, melynek képviselői sok hivatást adnak a világnak és az egyházmegyének is. A közösség Egerben is jelen van, és a világ minden tájáról érkezett tagjai hirdetik az evangéliumot. A főpásztor elmondta: hálás a lvivi érseknek, aki II. János Pál közvetlen munkatársa volt, és a templomszentelésre magával hozta Egerbe a szent pápa hajereklyéjét.
A két főpásztor ezután fölszentelte Eger új templomát. Az oltárban elhelyezték a lengyel pápa ereklyéjét, és szenteltvízzel hintették meg a falakat.
A szentmise főcelebránsa Mieczysław Mok­rzycki lvivi érsek volt. Homíliáját Ailer Gellért plébános tolmácsolta a híveknek. A lengyel főpásztor hangsúlyozta, az ünnepek segítenek hitünk elmélyítésében, megtapasztalhatta ezt abban a kilenc évben is, amelyet Szent II. János Pál pápa mellett töltött.
Személyes élményeit is megosztotta a jelenlévőkkel. Úgy fogalmazott: őszinte emberség és mély lélek jellemezte a lengyel egyházfőt, aki mindig az igazságot kereste, Jézust követve. Prófétai alkat volt, aki egész életében bátorította az embereket. Életszemlélete és tettei is megkülönböztették másoktól. Békét és jóságot sugárzott, s idővel betegsége egyesítette őt a szenvedő Krisztussal. Egyszerűen és szívből mondta imáit, minden reggel a Szűzanyához fordult, neki ajánlotta a napját. Utolsó órái is imádságban teltek. Istenben és Istennek élt, ez volt lelkének az oxigén. Zarándokéletet élt, pápaságának titka a Mária-tiszteletben rejlett. Óvta és tisztelte az emberi méltóságot, a gyermekeket, gondja volt az idősekre, az elesettekre és a szenvedőkre. Sokan fordultak hozzá közbenjárásért, s ezeket a kéréseket mindig teljesítette. Ezért mi is bizalommal kérhetjük, hogy segítsen bennünket a mennyből.
A szertartás végén Mieczysław Mokrzycki megköszönte, hogy részt vehetett az ünnepen. Úgy fogalmazott: az itt töltött napokban az élő Egyház megújulását tapasztalhatta meg az egyházmegyében, s örül, hogy egy szép új templomban kap helyet a szent pápa ereklyéje, aki sokat tett a kommunizmus széthullásáért, és arra buzdított, hogy Európa térjen vissza a gyökereihez.
A lvivi érsek ezután egy Szent II. János Pált ábrázoló emlékérmet adott át Ailer Gellért plébánosnak. Köszöntőjét ezekkel a szavakkal zárta: „Legyetek büszkék arra, hogy keresztény nemzet vagytok!”

Forrás: Egri Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .