Kelet-Európa

Ez lehetőséget ad számunkra, hogy a katolikus egyházzal közösen védelmezzük a keresztény értékeket, különösen a nemzetközi szervezetekben és világszinten – mutatott rá a pátriárka. A protestantizmus egyes liberális irányzatait az orosz ortodox egyházi vezető nagyon veszélyes jelenségnek nevezte. Ugyanis olyan viselkedésformákat akarnak igazolni az egyházon belül is, amelyeket a szekularizált társadalom kínál fel, és amelyek ellentétben állnak a vallási értékekkel. Ennek az az eredménye, hogy a laikus liberális filozófia vezérszólamait megismétlik a protestáns egyházakban, s ezáltal gyökeret vernek a vallásos gondolkodásban. Erre példa a nők pappá szentelésének kérdése, amely felmerült a nyugati világban, amikor az emberi jogok évszázados koncepciója beágyazódott a teológiába és az egyházi gyakorlatba. Egy másik példa a homoszexualitás. Ennek esetében Isten szavát eltorzítva a liberális gondolkodás elvárásaihoz igazítják – nyilatkozta Kirill pátriárka. (VR)

Kirill pátriárka Ukrajnában

A látogatás július 21-én, Ogyesszában kezdődött, ahol a pátriárka felszentelte a restaurált székesegyházat. Innen Dnyepropetrovszkba, majd Kijevbe utazott. Bár hivatalosan lelkipásztori útról volt szó, számos egyházjogi kérdést rendezett. Viktor Janukovics ukrán elnök ugyanis a moszkvai patriarchátus erősebb ukrajnai jelenlétében érdekelt. A pátriárka látogatása során a legmagasabb ortodox egyházi kitüntetésben részesítette az elnököt. (KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .