A kegyelem éve kezdődik a Szatmári Egyházmegyében

A lelkipásztori napok alkalmával, november 18-án mutatta be Barta Barnabás püspöki titkár, ifjúsági és ministránslelkész a hamarosan életbe lépő pasztorális tervet, illetve annak első tematikus évét, amely a kegyelem éve elnevezést kapta, és valójában három esztendőn keresztül bontakozik ki. Előkészítésében figyelembe vették a világegyházban meghirdetett pasztorális évet, illetve a 2020-ban Magyar­országon rendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust is.
Barta Barnabás elmondta: Olyan tematikát akartak kidolgozni, amely az egész emberi életet felöleli, átelmélkedve annak bizonyos szakaszait, és rávilágítva arra, hogyan működött és működik Isten kegyelme az egyes időszakokban.
Az első évben a gyermekek és a fiatal nemzedék, illetve a gyermek- és a fiatalkor áll majd a középpontban. Ez harmonizál azzal, hogy Ferenc pápa a 2018-as, rendes püspöki szinódust a „Fiatalok, a hit és a hivatástisztázás” témájában hirdette meg. A második évben a felnőttek, a házasság és a hivatás témáit veszik majd górcső alá, a harmadik évben pedig az idősek, a betegek és a gyászolók témakörét. E folyamat szerves részeként jelennek meg a szentségek mint a kegyelem közvetítői.
A következő három esztendő lelkipásztori törekvéseivel a híveket arra szeretnék rávezetni, hogy mindenben Isten perspektíváit keressék.

Forrás és fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .