Először ültek össze a zsinati bizottságok

A zsinat előkészítő folyamatait az úgynevezett koordináló bizottság vezeti, de a munkába az egész egyházmegyét bekapcsolják a munkabizottságokon és a plébániákon keresztül. A koordináló bizottság mellett kilenc munkabizottság – gyermek és ifjúság; család; papok és szerzetesek; világiak; sajátságos csoportok; ökumenizmus; anyanyelvi pasztoráció; (egyházi) sajtó/média; egyházi javak és struktúrák – készíti elő a zsinati folyamatokat.
A találkozó elején Német László SVD megyéspüspök megköszönte a jelenlévőknek, hogy vállalták ezt a nemes, ugyanakkor felelősségteljes feladatot.
Az összejövetel első részében Csiszár Klára pasz­to­rál­teológus, a zsinati folyamatok megbízott teológiai tanácsadója és Danku Balázs, a zsinati folyamatok lelki kísérője tartott előadást.
Csiszár Klára az egyházi gyakorlatról beszélt, különös tekintettel a zsinati folyamatokra. Előadását a leprás meggyógyításának történetére (vö. Mt 8,1–4) alapozta. Hangsúlyozta, az egyházmegyei zsinat kockázatokkal teli kegyelmi idő, jó néhány „mellékhatással”: megpezsdíti az életet, beszélgetéseket kezdeményez egyházi kérésekről, nyitás történik a világiak felé, az emberek leülnek beszélgetni, lelkesednek.
Danku Balázs atya Hivatal és karizma: püspöki, papi, világi szerepek a zsinati folyamatokban címmel értekezett. Kiemelte, hogy nagyon szép a zsinati ima – „Legyen ez indító és mozdító! Ne feledjétek, nem a zsinatért, hanem magáért az életért tevékenykedtek. Engedjétek, hogy a Szentlélek működjön, ugyanakkor szemléljétek Jézust és magát az életet!”
A műhelymunka keretében a munkabizottságok tagjai megismerkedtek egymással, és útmutatást kaptak arra vonatkozóan, hogyan készül egy zsinati munkadokumentum.
Mivel a zsinati napon tartották a papi találkozót is, az előadásokat követően a főpásztor ismertette a december 3-i zsinati előkészítő folyamatokat megnyitó ünnepi szentmise menetét, amelyről előzetesen a zsinati folyamatok liturgiájáért felelős Koncz Tibor esperessel egyeztetett.
A 15 órakor kezdődő ünnepi szentmisére az egész egyházmegye területéről várják a zarándokokat. A munkabizottságok tagjai hivatalos megbízatásukat a liturgia keretében kapják meg Német Lászlótól.

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .