Kaukázusi küldetés

Az örmény elnökválasztást követően kitört zavargások miatt az örményországi látogatás elmarad, Bertone bíboros most csak Azerbajdzsánt keresi fel. A jereváni látogatásra várhatóan később kerül sor, módosított programmal. Bertone így az örmény kopt pátriárkával, II. Karekinnel is találkozik majd, és átnyújtja neki XVI. Benedek pápa személyes üzenetét.
A Vatikán közleménye szerint az államtitkár március 6-án kezdődő azerbajdzsáni látogatására az előzetes terveknek megfelelően kerül sor. Bertone itt találkozik többek között Allasukur Pasazade sejkkel, a kaukázusi muzulmánok vezetőjével, Bakuban pedig felszenteli az ország első katolikus templomát. (MK)

Tarcisio Bertone bíboros látogatásának céja, hogy kifejezze XVI. Benedek pápa közelségét a két ázsiai ország katolikusaihoz.
Március 6. és 9. között a bíboros államtitkár a muzulmán többségű Azerbajdzsánban megbeszélést folytat a kaukázusi muzulmánok vezetőjével és más vallási vezetőkkel, hogy kifejezze nekik a katolikus egyház készségét az együttműködésre a béke, a népek közötti egyetértés és az emberi család java érdekében.
Örményország és Azerbajdzsán feszült, sőt ellenséges viszonyban áll. Vatikán-szakértők feltételezik, hogy Bertone bíboros bizonyos békeközvetítői szerepet is betöltött.

A két ország közötti ellenségeskedés még a szovjet korszakban, 1988. február 27-én, az azerbajdzsáni Sumgait iparvárosban bekövetkezett örményellenes pogrommal robbant ki. Addig mintegy ötvenezer örmény élt Azerbajdzsánban. Az azeri vállalkozói réteg fenyegetve érezte magát az örmények olajipari térhódításától, ezért 1988-90-ben az örményeket kiűzték Azerbajdzsánból. Mindkét országban csak kicsiny közösség maradt a másik nemzetiségből.

A bíboros államtitkár utazásai a Szentatyának arra a törekvésére is utalnak, hogy bizonyos munkamegosztást vezessen be, a diplomáciai jellegű utakat, eddigi feladatain túl legbensőbb munkatársára bízza.

Az „utazó nagykövet”

XVI. Benedek pápa kevesebbet utazik, mint elődje. Ez azért is természetes, mert nyolcvanévesen került Péter székébe. Részben ezzel függhet össze, hogy bíboros államtitkára új feladatkörben, mint a vatikáni diplomácia feje és a pápa jobbkeze többet utazik.
Tarcisio Bertone korábban a római szalézi egyetemen az erkölcsteológia, majd a kánonjog professzora volt. Ratzinger bíboros szakértői csoportjához tartozott, amikor az Marcel Lefébvre szakadár érsekkel, majd Milingo érsekkel tárgyalt II. János Pál megbízásából.
Ezek után nem volt meglepő, hogy a Joseph Ratzinger bíboros vezette Hittani Kongregáció titkárává nevezte ki a pápa 1995-ben. Ezekben az években nyilván tovább mélyült kapcsolatuk. A derűs egyéniségű Bertone bíboros könnyen tud kapcsolatot teremteni a legkülönbözőbb típusú emberekkel – nemegyszer főpapként is autóbuszon utazgatott Rómában, és számos anekdota van arról, hogyan elegyedett párbeszédbe az utasokkal.

2006. június 22-én XVI. Benedek pápa bíboros államtitkárrá nevezte ki. Diplomáciai készsége, felkészültsége és a pápa bizalma képessé teszi arra, hogy a kevesebbet utazó Szentatya magas rangú „utazó nagykövete” legyen.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .