Kallós Zoltán népzenekutató halálára
Fotó: Kallós.org.ro

 

Kallós Zoltán 1926. március 26-án született Válaszúton. Szülőfalujában halt meg 2018. február 14-én. Középiskolai tanulmányait Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön végezte. Kolozsváron szerzett tanítói oklevelet 1946-ban. Ezt követően 1950-ig tanító volt a kalotaszegi Magyarvistán és 1956–1957-ben a moldvai Lészpeden. Eközben elvégezte a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémiát. 1958-ban politikai nézetei miatt bebörtönözték, szabadulása után, 1959 és 1968 között tanító volt és faipari vállalkozóként dolgozott Gyimesben.
A Mezőségen, Kalotaszegen, Moldvában és Gyimesben gyűjtötte az énekes és hangszeres népzenét, a népszokásokat és a szokásköltészetet. Nagy sikert aratott gyűjteménye, a Balladák könyve.
1992-ben létrehozta a Kallós Zoltán Alapítványt, amely szórványvidékeken élő magyar gyermekek anyanyelvi oktatását szervezi meg Válaszúton, bentlakásos rendszerben. A programban részt vevő gyerekeknek foglalkozásokat tartanak, megismertetik velük a hagyományos népi eszközöket, mesterségeket, népdalokat, néptáncokat.
Kallós Zoltán számos díjban és elismerésben részesült. 2017-ben megkapta a Kossuth-nagydíjat, valamint az Europa Nostra közönségdíjat is.

Forrás: Romkat.ro

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..