Corvin-lánc kitüntetéseket adtak át a Parlamentben

Fotó: MTI

 

A köztársasági elnök Kövér László házelnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel együtt nyújtotta át az elismerést Huszti Péter színművésznek, Maróth Miklós orientalista akadémikusnak, Martonyi János korábbi külügy­­miniszternek, Ritoók Zsigmond klasszika-filológus akadémikusnak, Sótonyi Péter orvos akadémikusnak, valamint Sir George Radda biokémikusnak.
Melocco Miklós szobrászművész később veszi át a kitüntetést.
A díjak átadásakor jelen volt még Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke; Darák Péter, a Kúria elnöke, valamint egyházi képviselők és kormánytagok.
Áder János úgy fogalmazott: a Magyar Corvin-lánc Testület névsora nem csupán egy kimagasló érdemeket összegző lista, hanem „felkérés a folytatásra”: a tudás és a tapasztalat átadására, a bölcsesség megosztására, a fiatalabb nemzedékek ösztönzésére. Fel­elevenítette a legelső Corvin-lánc birtokosa, az iskolateremtő kultuszminiszter, Klebelsberg Kunó tevékenységét, aki vallotta, nem a lélekszám tesz naggyá nemzeteket. Ő sohasem fogadta el, hogy a magyart a kis nemzetek közé sorolják – emlékeztetett az államfő.
Áder János hangsúlyozta: a Corvin-lánc Magyarország „igaz ügye” mögé sorakoztatja fel tiszteletre méltó nagyjainkat. A Magyar Corvin-lánc örökségének nevezte az első díjazottak hagyatékát: többek között Dohnányi Ernőét, Herczeg Ferencét, Korányi Sándorét.
A Corvin-lánc a magyar tudomány és művészet, valamint az oktatás és a művelődés fellendítésében szerzett kimagasló érdemek elismerésére szolgál. A kitüntetettek alkotják a Magyar Corvin-lánc Testületet.
A Corvin-kitüntetést Horthy Miklós kormányzó alapította 1930-ban, Magyarország mecénás királya, Hunyadi Mátyás emlékére. A Magyar Corvin-lánc elismerést az első Orbán-kormány idején alapították újra, a 2002-es kormányváltás után azonban nem adták át. Tízéves szünet után 2012-től adományozzák ismét.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .