Júdás Tádé október 28.

Az evangéliumok csupán néhányszor említik, ráadásul különböző melléknevekkel, ami tovább bonyolítja a személye körül kialakult bizonytalanságot, ami abból ered, hogy a bibliai időkben a Júdás, vagyis a héber Júda név igencsak közkedvelt volt, és a Szentírásban is legalább három különböző Júdás nevű személy szerepel. Lukács evangéliuma a szent apostolt Judas Jacobinak nevezi, amelyet hol Jakab fiának, hol testvérének fordítanak. Márk Judas Thaddæusként, míg Máté csak Thaddæusként (Tádéként) említi. János pedig külön kiemeli, hogy ő nem az iskarióti.

A hagyomány szerint Simon apostollal együtt szenvedett vértanúságot, ezért közös emléknapjuk van. A huszadik század második felétől Amerikában, az Egyesült Államokban, de főleg Dél-Amerikában Júdás Tádé – a reménytelen ügyek patrónusa – tisztelete reneszánszát éli. Ezért számos kórház viseli a nevét, és többek között ő a védőszentje a chicagói rendőrségnek is.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .