Jubiláns házaspárok adtak hálát Krisztus Király ünnepén Debrecenben

Az ünnepelteket Krakom­per­ger Zoltán plébános köszöntötte, majd elmondta, a házaspárok egymást szolgáló életükkel részesednek Krisztus uralmában. A házastársak a hitben megosztják egymással Isten bűnt és halált legyőző életét, s részesítik ebben családtagjaikat is, ezáltal egyre jobban a magukénak érzik Krisztus Király uralmát, amely az élet szolgálatát jelenti. A plébános hozzátette, a jelen lévő házastársak több szinten is szolgálják az életet Isten akarata szerint, s Krisztus uralmának elfogadása megannyi áldást eredményez. Ezért is az élet Urát illeti a hálaadás.
Krisztus uralma – ellentétben azzal, ahogyan Pilátus gondolta – más természetű, nem e világi. Ő szabaddá tette a bűn szolgáit az irgalmasság és a könyörület gyakorlásával. A plébános hangsúlyozta, a házastársak adjanak hálát mind­azért az irgalmasságért, amit Istentől kaptak férjük, illetve feleségük által, mert könyörületes adományait Isten mindig az embereken keresztül közvetíti felénk. Krisztus a szabadító, s a Krisztus-hívő házastársak szabadulást közvetítők is egymás számára.
Krakomperger Zoltán hang­súlyozta, a hálaadás nem más, mint tanúságtétel az igazságról. Az igazság teljessége a reménység távlatát adja, amely nem múlik el a nap lenyugvásával, hanem egészen Isten országáig ér, ahol beteljesedik. A hálaadó házastársak a remény tanúi a világban.
A plébános a házasfelek kapcsolatának misztériumáról beszélt, amelyben Isten szeretete él. A szentségi házasságban jelen van a szeretet, amely áldozathozatal nélkül nem működik. Az Isten szeretetében élő házastársak napról napra meghozzák egymásért áldozatukat. E lemondás nem önmagáért való, hanem egy nagyobb célnak van alárendelve. Krisztus igazsága, az istenszeretet elbűvöli az embert, ezért meg tudja hozni életének legmerészebb döntését, azt, hogy házastársának szentelje az életét. Így szemlélhetjük Isten misztériumát, amint az Atya, a Fiú és a Szentlélek közössége visszavonás és megalkuvás nélkül egymásnak szenteli az életét – zárta prédikációját Kra­komperger Zoltán plébános.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .