Jótékonysági akció az adventben

Minden karitatív szervezet életében a legaktívabb időszak advent ideje, az ünnepi készülődés a karácsonyra. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat számára a legfontosabb, hogy az általa egész évben segített emberek az önkéntesekkel és a munkatársakkal közösségben élhessék meg a karácsony csodáját.
A következő hetekben több mint kétszáz intézményben tízezernél is több, ellátásban részesülő ember karácsonyát készíti elő a karitatív szervezet.
Idén december 14. és 19. között 21. alkalommal rendezi meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat az „Adni öröm!” akciót a Spar-csoport kijelölt üzleteiben. A karitatív szervezet százhatvanöt Spar és Inter­spar üzletben több mint háromezer-ötszáz önkéntes – köztük több száz középiskolás diák – részvételével tartós élelmiszert gyűjt a rászorulóknak. A csomagok egy része hajléktalanok számára készül, más részét nagycsaládosoknak és idős embereknek juttatják el a szeretetszolgálat csoportjai és intézményei. A gyűjtésről a www.adniorom.hu honlapon lehet részletesen tájékozódni. Itt – a jótékonykodást segítő praktikus információk mellett – az akcióban részt vevő üzletek is megkereshetők, és az adományszámláló segítségével az összegyűlt élelmiszer mennyisége is nyomon követhető. Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jószolgálati nagyköveteként idén is részt vesz a karácsonyi gyűjtésben (képünkön).
A karitatív szervezet intézményei és csoportjai már az akció előtt is folyamatosan fogadják a tartósélelmiszer- és ruhaadományokat. Az 1350-es adományvonalon hívásonként 250 forinttal támogatható a máltai szervezet munkája. A www.adomanyozz.hu oldalon keresztül online átutalással is lehet segíteni. A máltai szervezet célja, hogy az előző évekhez hasonlóan közel harmincezer család és idős ember részesüljön karácsony előtt az összegyűjtött élelmiszerekből összeállított csomagokból.
Az adventi időszakban számos felajánlást kap a máltai segélyszervezet magánszemélyektől és cégektől. Ezeket az adományokat az önkéntes­csoportok vagy intézmények által ellátott nélkülöző embereknek, családoknak juttatják el, és részesednek belőlük azok a gyerekek is, akik a szeretetszolgálatnak a harmincegy legszegényebb járásban zajló gyereksélyprogramjában érintettek. A szegénységben élő gyermekek támogatására 200 és 500 forintos ado­mány-kár­­tyákat lehet vásárolni a SPAR és INTERSPAR áruházakban, az OMV-töltőállomásokon és az interneten. A kártyákért nemcsak készpénzzel, hanem SuperShop-pontokkal is fizethetünk.
Az iskolások is bekapcsolódhatnak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat karácsonyi jótékonysági akciójába a PontVelem okosprogram „Segíts Velem” karácsonyi ajándékgyűjtésén keresztül. Az ország több mint kétszázötven általános iskolájában a gyerekek bevihetik az intézménybe megunt, de jó állapotú játékaikat. Az iskolákból összegyűjtött adományokat egy csomagszállító cég a szeretetszolgálat regionális központjaiba viszi el, ahonnan a szervezet közvetlenül a rászoruló gyerekeknek juttatja el az ajándékot.
December 8-án és 9-én hatszáz ember juthat meleg ételhez a Máltai Szeretetszolgálat és az adományozók jóvoltából Budapesten. Két nap alatt háromszáz-háromszáz rászoruló számára osztanak ebédet a szervezet Batthyány téri központjában, ahol mindkét napon rendel a mozgó orvosi rendelő, így az ebéd mellett ingyenes egészségügyi vizsgálaton is részt vehetnek a rászoruló emberek. Vidéki nagy­városokban is szerveznek ételosztásokat, kávé- és teaosztást, gyerekjáték- és ruhabörzéket, melyeken nehéz helyzetben élő családok kaphatnak segítséget a karácsonyi készülethez. A tél folyamán minden héten legalább ötszáz adag meleg ételt igyekeznek adni azoknak, akik napjaikat hidegben töltik.
A Videoton játékosai és szurkolói is kiveszik a részüket a karácsonyi jótékonysági akciókból: a csapat székes­fehérvári mozgáskorlátozott és fogyatékkal élő fiatalok számára szervezett gyűjtést. A felajánlásokat a szeretetszolgálat támogatószolgálata juttatja el az érintettekhez. A fogyatékkal élő gyerekek és fiatalok megsegítésére több településen meghirdetett gyűjtések eredményeképpen országszerte ötszáz, egész évben segített fiatalnak szeretnének ajándékot vinni az ünnepre.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a határon túli magyarlakta területeken élő családokat és intézményeket is támogatja – adventben is: a Szent László Szövetséggel és a Rákóczi Szövetséggel együttműködve partiumi falvaknak és magyar nyelven oktató felvidéki intézményeknek visznek anyaországi iskolákban és plébániákon összegyűjtött könyveket, játékokat és élelmiszereket. A Kárpátalján mű­ködő máltai szervezettel közösen nagycsaládoknak, egyedülálló idős és mozgássérült embereknek szerveznek gyűjtést. Az adományokat a karácsony előtti napokban adják át a rászorulóknak. A szeretetszolgálat és más támogatók segítségével adventi ajándékként kárpátaljai kistelepüléseken iskolai számítógéptermet alakítanak ki, orvosi rendelőt szerelnek fel, és korszerűsítik a közvilágítást. A cél, hogy a határainkon túl élő magyar közösségek, rászoruló emberek megérezhessék az ünnepen az anyaország együttérzését és közösségvállalását. Közel háromszáz kisiskoláshoz, kétszáz idős emberhez és ötszáz családhoz jut el adományuk.
Az advent során a Hajléktalan Jézus-szobor Esztergomban és a fővárosban hívja fel a figyelmet arra, hogy a köztünk élő rászorulókban elsősorban a másik embert vegyük észre. December 2. és 10. között Esztergomban, a Szé­chenyi téren lesz látható az együttérzés szobra. Az „Adni Öröm!” akció időtartama alatt a szeretetszolgálat budapesti, Batthyány téri központjában, karácsonykor pedig a zugligeti országos központban helyezik el a Hajléktalan Jézust ábrázoló alkotást.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .