„Jobbá szidni senkit sem lehet, csak jobbá szeretni”

Fotó: Lang Róbert

 

Megérkezett Kaposvárra a Jószolgálat-díj 2017. évi kitüntetettjeit bemutató szabadtéri vándorkiállítás, amely január végéig tekinthető meg a Kossuth téren. Ebből az alkalomból a városháza dísztermében január 8-án ünnepélyes kiállí­tás­megnyitót tartottak, amelyen köszöntötték az elismerés életműdíjasát, Somos László kaposfői plébánost.
A Jószolgálat-díjat azért hozták létre, hogy az elismerésben részesülő személyek, szervezetek és közösségek bemutatásán keresztül az emberek bepillantást nyerhessenek a szociális segítőmunka világába és a rászorulók mindennapjaiba. A 2016-ban alapított díjra már az első évben ötszázhuszonkét jelölés érkezett idősotthonokból, árvaházakból és szegény családoktól. A díjazottakat egy, a hét nagy hazai segélyszervezet képviselőiből álló szakmai zsűri választotta ki.
Példamutatással a fiatal nemzedéket is érzékenyebbé kell tenni a társadalmi problémákra – hangsúlyozta Twickel György, a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány kuratóriumának elnöke, aki hajléktalanokat segítő édesanyja emlékére alapította a Jószolgálat-díjat.
A tavalyi év díjazottjait bemutató szabadtéri vándortárlatot Budapest és Székesfehérvár után most Kaposváron tekinthetik meg a látogatók. Az installáció célja, hogy az érdeklődők megismerhessék a segítségnyújtás hőseit és történetüket. A kiállítás az önkén­tes­ munka sokszínűségére és örömére is felhívja a figyelmet. Idén is tízmillió forintot osztanak szét a díjazottak között. Eddig közel kétszáz jelölés érkezett, de január végéig még várják a további ajánlásokat.
A kiállításmegnyitón Szita Károly, Kaposvár polgármestere a Jószolgálat-életműdíjas Somos Lászlót méltatta, akit így jellemzett: Nem vár arra, hogy betoppanjon hozzá egy nehéz sorsú ember, hanem elébe siet.
Somos László atya úgy fogalmazott: a munkatársait illeti az elismerés. A vándortárlat megnyitóján elmondta: 1991-ben szentelték pappá, huszonhárom éve szolgál Kaposfőn, s azóta foglalkozik a romák paszto­rá­ció­jával. „Amikor odakerültem, láttam, hogy mennyi szegény, hátrányos helyzetű gyermek és felnőtt él a településen. Katolikus papként kötelességem segíteni őket, hogy integrálódjanak a társadalomba. Tanodát nyitottunk, az anyáknak baba-mama klubot hoztunk létre, és intézzük a felnőttek ügyes-bajos dolgait.”
A Somos László által életre hívott Szent Erzsébet Alapítvány tanárokat és szociális munkásokat alkalmaz. A kaposfői plébános az életműdíjjal járó pénzösszeget egy négygyermekes rászoruló család házvásárlására ajánlotta fel.

Forrás: Somogyi Hírlap/Kaposvári Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .