Jelen létünk kulcsa a múlt

Szanyóné Lóki Gabriella család­pasztorációs munkatárs huszonhat családot hívott a táborba, ahol Kutas Attila paksi plébános és Bacsmai László mohácsi plébános, az egyházmegye családreferense is jelen volt. Idén ötvenöt felnőtt és hatvanöt gyermek nyaralt együtt. A gyermekek foglalkoztatását és felügyeletét paksi óvodapedagógusok vállalták. A családok Paksról, Pécsről, Komlóról, Szakályból, Mórágyról, Tolnáról, Dunaföldvárról, Szekszárdról, Mohácsról, Decsről és Alsónánáról érkeztek.
A táborban idén először kápolnát rendeztek be egy üres épület egyik szobájában, ahol kihelyezhették az Oltáriszentséget. Egy csendes helyen gyónásra is volt lehetőség.
A tábor mottójához –„Családfánk múltja – jelen létünk kulcsa” – kapcsolódó beszélgetések és előadások során számos kérdés merült fel azzal kapcsolatban, hogy ki milyen örökséget, hagyományokat, értékeket visz tovább a családjából.
A jelenlévők felének nem voltak korábbi családtáboros élményei. A bemutatkozás során ki-ki elmondta, milyen környezetből származik, milyen gondolkodásmód jellemzi a családját.
Az első estén Vassné Volf Klaudia vezetett kerekasztal-beszélgetést. Partnerei a paksi plébános mellett a tolnai Kulcsár Gábor, a szakályi Szabó Gyula és az alsónánai Szanyó Árpád voltak.
A téma a családfa volt.
Másnap délelőtt Légrádi Tamás, a pécsi Szociális Háló Egyesület hospice-szolgálatának vezetője tartott előadást. A családfa témájához kapcsolódva Szondi Lipót pszichiáter sorsanalízisét mutatta be, Szabó István A napfény íze című filmjének részletein keresztül.
Este a tábor társalgójában Bacs-mai László plébános vezetésével međugorjei szentségimádáson vettek részt a családok. Az ezt követő előadáson Korom Kata a Családfánk titkai című könyvről szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy az ószövetségi ősatyák (Ábrahám, Jákob, Izsák, Dávid király) mai értelemben véve valamennyien diszfunkcionális családból származtak. Sebezhető, gyenge vagy sikertelen férfiak voltak, de Isten felemelte őket, hiszen célja volt velük. Saját családfánkat elemezve érdemes tudatosítanunk magunkban, hogy a szeretet mindig ad egy másik alternatívát, és Isten segít bennünket a küzdelemben, hogy a jót tudjuk választani – hangsúlyozta Korom Kata. Az előadást kiscsoportos megbeszélés követte.
Július 21-én a résztvevők végigjárták a tábor területén a házasok útját. A schönstattos lelkiségnek ez az elmélkedése tizenöt állomáson vezeti végig a házaspárokat, sorra véve a közös élet kezdete, az otthonteremtés, a gyermeknevelés, az elengedés, a nehézségekkel való megküzdés és az időskor kérdéseit, egészen a földi élet befejezéséig.
Az esti szentmisét Bacsmai László mutatta be, a zenei szolgálatot a paksi házaspárok vezették.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .