Elindult a Karitász iskolakezdési akciója

Fotó: Bókay László

 

Az immár hetedik alkalommal meghirdetett akció kezdetét augusztus 3-án sajtótájékoztatón jelentette be Écsy Gábor atya, a Katolikus Karitász országos igazgatója. Mint mondta, bár a tankönyveket már ingyenesen megkapják a gyerekek, az iskolakezdés mégis komoly költségekkel jár, ezért a szeptember 15-ig tartó figyelemfelhívással azokat a jó szándékú embereket szeretnék megszólítani, akik készek segíteni a szociálisan rászoruló fiataloknak. Az igazgató azt is elmondta, hogy idén mintegy ötezer gyerek iskolakezdését szeretnék megkönnyíteni az akcióval, amelynek keretében kárpátaljai és vajdasági gyerekeknek is segítséget nyújtanak.
A kedvezményezett családokat jól ismeri a karitász – fogalmazott Écsy Gábor, hiszen az ország egyházmegyéiben működő csoportok látóterében mindenütt ott vannak azok, akiknek télen tüzelőre, kályhára, tavasszal vetőmagra, tartós élelmiszerre van szükségük, nyáron pedig a gyerekek egyhetes ingyenes táboroztatása jelent számukra óriási segítséget.
Zagyva Richárd, a Katolikus Karitász országos igazgatóhelyettese hangsúlyozta, hogy idén is azok a diákok kapnak majd támogatást, akik egyébként megfelelő ruházat és tanszer nélkül kezdenék meg az iskolaévet. Hozzátette, számos család a megélhetési költségeit csökkenti iskolakezdéskor – kevesebb pénzt fordít élelmiszerre, vagy nem fizeti be a számláit –, hogy a gyerekekkel kapcsolatos kiadásait fedezni tudja. A karitászmunkatársak tapasztalatai szerint más családok kölcsönből kénytelenek állni a tanév kezdetén felmerülő költségeket – ez azonban az összeg visszafizetésekor okoz sokszor elviselhetetlen terhet a családnak. Zagyva Richárd úgy fogalmazott, a szociális problémák, az anyagi nehézségek hátrányt jelentenek a fiataloknak a tanulás során. A nagyfokú szegénység ugyanakkor a gyermekek egészségére, pszichoszo­ciá­lis fejlődésére is kedvezőtlen hatással van.
Besenczi Zsolt, a Pécsi Egyházmegye karitászigazgatója a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy tizenhat egyházmegyében több mint nyolcszáz plébániai karitászcsoport működik országszerte, csaknem tízezer önkéntessel. Ez teszi lehetővé, hogy a segítőszolgálat mindenütt eljusson a leginkább rászorulókhoz. A Pécsi Egyházmegyében a mostani akcióban tíz csoport százötven önkéntese vesz részt. Az egyházmegyei igazgató a sajtótájékoztatón köszönetet mondott a karitászcsoportok tagjainak áldozatos munkájáért, hangsúlyozva: a Katolikus Karitász segélyakciója több mint adományozás, hiszen az önkéntesek személyes szeretetüket is odaadják a rászorulóknak.
A Legyen öröm az iskolakezdés akcióhoz többféleképpen is csatlakozhatnak, akik segíteni szeretnének:

– A 1356-os telefonszám felhívása 500 forint támogatást jelent.
– A www.karitasz.hu honlapon online lehet adományozni, és a Katolikus Karitász központi bankszámlájára is lehet összeget utalni, „iskolakezdés” megjegyzéssel
(Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008).
– A Katolikus Karitász egyházmegyei központjai emellett örömmel fogadnak jó állapotban lévő iskolatáskákat és olyan taneszközöket, amelyekre szükségük van a diákoknak. Ilyen például a tolltartó, a tisztasági és a tornafelszerelés, a tornazsák.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .