Istenhordozó Szent Simeon

Istent hordozó ember: hihetetlennek tűnő, de valós dolog volt akkor. Az ünnep evangéliumi szakasza elmondja, hogy a jeruzsálemi templom udvarán az öreg Simeon karjába vette a negyvennapos gyermek Jézust. A külső, egyszerűnek tűnő látszat mögött a Simeonban lakó Szentlélek világossá tette előtte, kit tart a kezében. Reggeli énekünk így dicséri érte: „Tiszteletre méltóbbá lettél Mózesnél, ki a Sínai-hegyen a Törvényt kapta, mert te az Úr Krisztust hordoztad a karodon, aggastyán.” Simeon Isten-hordozása jóval hamarabb kezdődött. Mikor? Nem tudjuk. A Szentlelket hordozta magában – írja róla Szent Lukács. Ezért volt rendkívüli ember. A benne lakó Lélek megvilágosította értelmét, hogy helyesen értelmezze a Szentírást. A Szentlélek vezetésével helyesen is élt. Isten előtt igaz emberré lett. Igazsága Isten előtt messze felülmúlta a farizeusokét és írástudókét. Ígéretet kapott tőle, hogy meglátja a földön megjelenő Messiást. Ettől kezdve még nagyobb lett vágyakozása, még igazabb az élete, még buzgóbb az imádsága. Végül valóban kezeibe foghatta, karjain hordozhatta és bemutathatta az udvaron jelen levőknek Isten küldöttjét. Az alvilágba költözve pedig az ott levő igazaknak is megvitte a közelgő megváltás örömhírét.

Simeon alakjában az Isten szerinti ember áll előttünk. Élete ma is követhető. Minden megkeresztelt és megbérmált ember megkapja a Szentlelket, aki ma is hajlandó vezetni minket. Amióta Jézus a világ végéig örökül hagyta magát, az istenhordozás is lehetséges a Szent Titkok vétele által.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .