Innen-onnan

Ő és Erbil nyugalmazott káld érseke, Jacques Ishaq arra szólították a keresztényeket, hogy olyan kisebb programokat támogassanak, amelyek segítenek az iraki keresztények szülőföldön maradásában. Szaddám Huszein bukása óta az iraki keresztények fele külföldre menekült, számuk ma már csak 300-350 ezerre tehető. Az erőszak elsősorban az értelmiségiek, professzorok, orvosok, építészek, főtisztviselők ellen irányul, de félelemben élnek az egyszerű emberek is. Általános a bizonytalanság és a bizalmatlanság. Sokan tartanak attól, hogy három részre szakad az ország: az északi Kurdisztánra, a szunnita háromszögre és a síiták lakta részre. A keresztények az ország egységét kívánják. (KAP)

Százötvenezer zarándok Fatimában

A 91 évvel ezelőtti jelenések Fatimát a világ egyik legfontosabb lelkiségi központjává tették. Becslések szerint az idei évfordulón, május 13-án mintegy 150 ezer zarándok fordult meg a portugáliai Mária-kegyhelyen. (Vatikáni Rádió)

A kínai földrengés és a katolikusok

A világ katolikusai teljes szolidaritásukról és imáikról biztosították a szenvedő kínai lakosságot. A kínai helyi egyház az elsők között sietett a földrengés sújtotta térség megsegítésére, főként az érdekelt egyházmegyékben. A katolikus egyházmegyékben több mint ötven templom sérült meg, köztük egy ősi templom és a körülötte lévő épületek teljesen összeomlottak. A Szentatya a május 14-i, szerdai általános fogadásán megemlékezett a kínai földrengés áldozatairól, amely Szecsuán tartományt és a környező területeket rázta meg. Imával emlékezett meg az elhunytakról, és kérte Isten támogatását és segítségét a túlélőknek és mindazoknak, akik a mentésben és a segítségnyújtásban fáradoznak. (Vatikáni Rádió)

Algéria pünkösdje

Henri Teissier algíri érsek pünkösdvasárnap az ország katolikus hívői nevében a testvériség üzenetét hirdette meg az ország muzulmán többségű lakosságának. „Isten nincs jelen a megosztásban és gyűlölködésben. Az első pünkösdkor a különböző vidékekről Jeruzsálembe jött, sok nyelvet beszélő emberek megértették az apostolok szavát Isten csodás tetteiről.” Algéria katolikusai nehéz helyzetben vannak a hatóságok adminisztratív zaklatásai miatt, mégis a béke és testvériség munkálói az egész társadalom számára. (La Croix)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .