A katolikus egyház is ott lesz a futball-Európa-bajnokságon

Így lesz ez most is: a bécsi érsekség változatos programokkal várja a szurkolókat június 7. és 29. között, a Svájccal közösen megrendezendő labdarúgó-Európa-bajnokság ideje alatt. Az istentiszteleteken túl kiállítások, vallásokon átívelő focikupa és családias hangulatú nyilvános meccsközvetítések várják a labdarúgás szerelmeseit.

Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek május 14-én ige-istentiszteletet vezetett a Szent István-dómban a labdarúgó-Európa-bajnokság során szolgálatot teljesítő rendőrök, tűzoltók, mentők, önkéntesek és lelkipásztorok részvételével. E szervezeteket együttesen „kékfény"-szervezeteknek nevezi a közvélemény. A résztvevők közreműködtek az istentiszteleten, amelyen jelen volt Günther Platter belügyminiszter is. Utána a bíboros agapéra hívta a résztvevőket az érseki székházba. A székesegyház bejáratánál a bajnokság egész tartama alatt Elias Sepp keresztábrázolása és egy külön gyertya hív imára a „kékfényes” munkatársakért. Június 6-án, az Am Hof terén állítják fel a „Béke sátrát”, ahonnan az Eb ideje alatt naponta 300-500 „misszionárius” rajzik majd ki, hogy szóba elegyedjék a szurkolókkal.

Vallásokon átnyúló focikupának lesz színhelye június 22-én a Wiedner Hauptstraße, ahol katolikus, evangélikus, muszlim és zsidó fiatalok csapatai mérkőznek meg egymással. Egy nappal a döntő előtt, június 28-án rendezik meg a remény ünnepét a Stephansplatzon, amely többek között egy ökumenikus istentiszteletet is magában foglal. A Dommuseumban május 21-én nyílik meg a Hősök – Szentek – Égi csatárok. A futball és a vallás című kiállítás, amely a labdarúgás és a vallás egymáshoz való viszonyát járja körbe 140 kiállítási tárgy, dokumentum és videó mentén. Szakrális tárgyakat, ikonokat és relikviákat állítanak szembe a focikultusz nélkülözhetetlen kellékeivel – sálakkal, mezekkel, focicipőkkel, egy focikapu hálójának darabjaival, valamint híres stadionok gyepével.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .