Innen-onnan

Nagy érdeklődés a Torinói lepel iránt

Már több mint egymillió jelentkezés érkezett a torinói lepel április 10-től május 23-ig tartó kiállítására. Május 2-án XVI. Benedek pápa is megtekinti a kiállítást, és szentmisét mutat be a San Carlo téren.

„IUSTITIA ET PAX” Bizottságok a szegénység ellen

Az Igazságosság és Béke Európai Bizottságainak Konferenciája huszonkilenc ország nevében szólítja fel a földrész nemzeteit a szegénység és a társadalmi kirekesztettség elleni küzdelemre. A közlemény a következő javaslatokat tartalmazza: hatékony intézkedések, gazdasági átláthatóság, a pénzügyi tranzakciók megadóztatása a fejlődés támogatására, a kereskedelmi egyensúlyhiány megszüntetése, a klímaváltozás elleni küzdelem fokozása.

Jacob Kremer professzor halála

A bécsi egyetem teológiai karán volt 1972-től 1995-ig az újszövetségi szentírástudomány professzora az aacheni születésű Jacob Kremer, aki február 13-án, nyolcvanöt éves korában Bécsben elhunyt. Több műve magyar fordításban is megjelent.

A barcelonai Sagrada Familia szentelése

A Szent Család-bazilika felső részét százharminc évig tartó építés után novemberben szentelik fel a katalán fővárosban. Erre az alkalomra meghívták XVI. Benedeket is. Pozitív válasz esetén hozzá igazítják az időpontot. A bazilikát Antoni Gaudi (1852-1926) tervei szerint 1882-ben kezdték építeni.

Bemutatták a pápai évkönyvet

Tarcisio Bertone bíboros államtitkár és Fernando Filoni helyettes államtitkár bemutatta a Szentatyának a 2010-es Pápai Évkönyvet, amely címjegyzék formájában tartalmazza a katolikus egyház életével, a hierarchiával és a szentszéki hivatalokkal kapcsolatos fontos adatokat. Többek között megtudjuk, hogy 2009-ben a pápa nyolc új püspöki széket és egy prelatúrát létesített, továbbá összesen százhatvankilenc püspököt nevezett ki. A világon közel háromezer (pontosan 2945) egyházkerület alkotja a katolikus egyházat. A 2007-2008-as időszakban a világon megkeresztelt katolikusok száma tizenkilenc millióval nőtt, amely 1,7 százalékot jelent. Összevetve ezt az adatot a föld lakosságának növekedésével megfigyelhető, hogy a katolikusok száma emelkedett. Az egyházmegyés és szerzetes papok száma egy százalékkal növekedett 2000-től 2008-ig. A szerzetesnők száma ugyanebben az időszakban 7,8 százalékkal csökkent. Világszinten a papjelöltek száma közel egy százalékkal növekedett 2007-ről 2008-ra.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,
valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .