Innen-onnan

Nigériában ismét keresztényüldözés

A nigériai Enugu egyházmegye általános helynöke szerint egy Boko Haram (A könyvek bűnök) elnevezésű radikális csoport támadt a keresztényekre. Ennek következtében az előállt zűrzavarban ártatlan polgárokat gyilkolnak. A zavargások központja az 1,2 millió lakosú Maiduguri város az ország északkeleti részén. (KAP)

A kínai katolikusok VIII. közgyűléséről

A Szentszék nagy fájdalommal vette tudomásul, hogy december 7-9-én Pekingben megtartották a kínai katolikusok képviselőinek VIII. közgyűlését. Számos főpásztort, papot, szerzetest és laikus hívőt kényszerítettek az eseményen való részvételre. A közgyűlés összehívásának és lefolytatásának módja is vallásszabadságot sértő volt, cáfolva azt az elképzelést, hogy ilyesmi már nem történhet meg a mai Kínában. Mindazok, akik jelen voltak, felelősséget vállalnak Isten és az egyház előtt. A Szentszék ugyanakkor mély elismerését fejezi ki mindazok iránt, akik bátran tanúságot tettek hitükről, és mindenkit imára, bűnbánatra, továbbá Krisztus követésének megvallására buzdít, teljes egységben az egyetemes egyházzal. A közgyűlés során kijelölték az úgynevezett kínai püspöki konferencia és a kínai katolikusok hazafias szövetségének felelőseit. A szentszéki közlemény emlékeztet rá, hogy a jelenlegi kínai katolikus püspökök kollégiumát a Szentszék nem ismeri el. Kína az utóbbi időben rendkívüli módon felkeltette a közvélemény figyelmét számos területen elért jelentős vívmányaival. Ám továbbra sem akarja a valódi vallásszabadság eszményeit megvalósítani, jóllehet alkotmánya szerint tiszteletben tartja azokat. (VR)

Svédországból iraki keresztényeket toloncoltak ki

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa december 17-én elítélte Svédországot, mert iraki keresztény menekültek húszfőnyi csoportjának nem adott menedékjogot, és közülük ötöt haza is toloncoltak. (MTI)

Padovese püspök gyilkosának furcsa pere

Ruggero Franceschini izmiri püspök, a törökországi püspöki konferencia elnöke bírálta az elődje, Luigi Padovese gyilkosának perében tapasztalható manipulációkat. A gyilkost tettének elkövetése előtt két nappal azzal bocsátották el az adanai pszichiátriai klinikáról, hogy teljesen egészséges. Most azonban ugyanez a klinika arról adott a bíróságnak igazolást, hogy a merénylő beszámíthatatlan. (La Croix)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .