Imádkozzunk a párbeszédért!

November 18-án négy imádkozó embertestvérünket ölték meg – történetesen négy zsidó rabbit. A szörnyű merényletet Ferenc pápa is elítélte. Elfogadhatatlan erőszakról beszélt. A szentatya imádkozik minden áldozatért és mindazokért, akik a véres tett következményeit viselik. „Szívem mélyéből arra szólítom fel a szemben álló feleket, hogy zárják le a gyűlölet és erőszak spirálját, és hozzanak bátor döntéseket a kiengesztelődésért és a békéért” – mondta a pápa. Nagyon nehéz a békét építeni, „de béke nélkül élni szörnyűségesebb”.


Fouad Twal jeruzsálemi latin pátriárka ugyancsak elítélte a merényletet, és figyelmeztette a politikusokat, hogy haladéktalanul tegyenek meg mindent a Szentföld biztonságáért és a békéért. Természetesen bírálta az izraeli védőfalat is, utalva arra, hogy a legutóbbi merénylet rámutatott: a fal nem gátolja meg az erőszakot, jóllehet létjogosultságát védelmi szerepével indokolják. Nemcsak ezt az építményt, de a szívekben emelkedő falakat is le kell bontani – hangsúlyozta a pátriárka.

A szentföldi erőszak a rakétáktól és a modern fegyverektől mára eljutott a baltáig és a késekig. Célpontja immár az imádkozó ember. Nem tehetünk mást, mint hogy imádkozunk a párbeszédért, a bosszúállás megállításáért és a szívekben emelkedő falak lebontásáért. Rabbi, zsidó hívő, muzulmán és keresztény palesztin testvéreink megbékéléséért.

Fotó: Kissimon István

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .