Ihletett, áldott pillanatok

A nemes versengésnek idén is a Szent István Művelődési Ház ad otthont, a rendezvény fővédnöke Spányi Antal megyés püspök. Két válogatót is tartottak, mire kialakult az elődöntő népes mezőnye. Hét kategóriában (ének – egyházi ének; népdal-népzene; néptánc – modern tánc; vers- és prózamondás; hangszeres zene; kórus, kamarakórus; keresztény pop-rock zene) negyvenkilenc produkciót értékelt a szakmai zsűri, melynek tagjai az április 19-i elődöntőn: Vakler Anna népdalénekes, zenepedagógus, Zsohár Melinda újságíró, tanár, Dombi Mátyásné, a székesfehérvári Szent Imre Általános Iskola és Óvoda intézményegység-vezetője, Kneifelné Vass Éva óvoda- és táncpedagógus, Csaba Krisztina táncpedagógus, Németh István, az MTA BTK Zenetudományi Intézet munkatársa és Tóka Szabolcs orgonaművész.

A zsűri és az érdeklődő közönség láthatott és hallhatott mesét, verset, népdalokat, klasszikus zenedarabokat, a keresztény pop-rock zene egy-egy ismert darabját, néptáncot, mesejátékot, egyházi zenét. Igazán varázslatos, lélek emelő vasárnap volt ez, hiszen a jelenlévők reggeltől késő délutánig éber figyelemmel követték a produkciókat. Vakler Anna értékelésében kiemelte, hogy ihletett és áldott, valamint reményteljes pillanatoknak lehettünk tanúi, hiszen nem a verseny miatt gyűltünk össze oly sokan, hanem mert mondanivalónk van egymás számára.


Az, hogy a különféle művészeti ágak által meg tudjuk mutatni a bennünk rejlő szépséget vagy épp keserűséget, csodálatos ajándék, s nem pusztán önkifejezés mindez, hanem lélekmentés. Egymásra is hatunk, egymástól tanulunk, erőt és hitet kapunk. A zsűri értékelését összegezve Vakler Anna elmondta, hogy a fellépőkben meglévő lelkierő vonzza az embereket. „Mindig van mondanivalónk egymásnak” – hangsúlyozta, majd a 42. zsoltárból idézett: „Hol a hívek seregében örvendek szép éneklésben.” Valamennyi fellépő emléklapot kapott és egy plakettet, melyet Kató Balázs keramikus készített.

A május 30-án rendezendő döntőben huszonnyolc produkciót láthatnak az érdeklődők. Fellépnek: Galambos Mónika, Knapich Botond–Bálint Tamás–Fodor Ákos (keresztény pop-rock), Galambos Boglárka Ágnes, Bíró Gergő Zalán, Cselényi Máté, Korompay Márton (zongora); Fejér Anna Natália (furulya), Verő Johanna (fuvola), Tóth Virág Anikó, Berki Angelika (ének-egyházi ének); Száraz Orsolya Dóra, Darufalvi Eszter Zita, Kristóf Ágnes, Papp Annamária, Bíró Gergő Zalán, Hajdú-Sobor Csaba (vers-próza); Galagonya citeraegyüttes, Papp Lili, Dudorászók, Igari Népdalkör (népdal-népzene); Edelweiss Senior tánccsoport, a Bánhidai Szent Erzsébet Óvoda felnőtt tánccsoportja, Gezemice Tánccsoport, Pintér Gergely, Kiscsapás Táncegyüttes (néptánc); Star Wars kvartett, Vox Gloriae kamarakórus, a Bicskei Szent László Tagiskola kórusa.

A belépés ingyenes, a szervezők mindenkit szeretettel várnak.

Fotó: Gajdó Ágnes

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .