Ifjúsági világtalálkozó

A találkozó ideje alatt kétszáz gyóntatószékben gyóntattak mindennap. A fiatalok YouCat címû katekizmusát különböző nyelveken hétszázezer példányban adták ki. A világtalálkozón mintegy ezerhatszázötven magyar fiatal vett részt. Közülük kétszázötvenen a Szatmári, Nagyváradi, Munkácsi és Gyulafehérvári egyházmegyékből. A délelőtti katekéziseket Bíró László tábori püspök, Böcskei László nagyváradi és Kocsis Fülöp hajdúdorogi püspök vezette.
A találkozót megnyitó augusztus 17-i szentmisét Boldog II. János Pál pápa emlékének szentelték, aki az ifjúsági világtalálkozók elindítója volt. Másnap érkezett a spanyol fővárosba XVI. Benedek pápa – ez volt a huszadik apostoli útja. A repülőgépen válaszolt a kíséretében lévő újságírók néhány kérdésére. Az egyik kérdés ez volt: Az egyház milyen üzenettel fordul a fiatalok felé, hogyan tudja őket reményre bátorítani, főleg azokat, akiket ma a lázadás szelleme kísért? „Az igazság és az intolerancia, a monoteizmus és a másokkal való párbeszédre való képtelenség témája gyakran jelentkezik a kereszténységről szóló mai vitákban – válaszolta a pápa. Az igazság csak a szabadságban ismerhető meg. Az igazságot senkire sem lehet erőszakkal rákényszeríteni.”

XVI. Benedek a fiatalok helyzetéről

A pápa a madridi repülőtéren szólt a mai fiatalok reményeiről és nehézségeiről, elsősorban a Spanyolországban nagy problémát okozó munkanélküliségről, a munkahelyek bizonytalanságáról, a kilátástalan jövőről és a hitvallás miatti hátrányos megkülönböztetésről. „Isten nélkül lehetetlen szembenézni e kihívásokkal, és valóban boldognak lenni. Krisztus azonban megvilágítja az utat, indítékot ad a reménységre és a nagylelkű elkötelezettségre, hogy jobb társadalmat építsünk.” A pápa érkezésekor tüntetés volt Madridban a Puerta del Sol téren és környékén, mintegy kétezer résztvevővel. A rendőrség választotta el az ellentüntetőket a pápa mellett tüntetőktől. A rendzavarás során tizenegy ember megsérült, a rendőrség hét személyt őrizetbe vett. A tüntetők a pápalátogatás költségeit is szóvá tették, bár a százmillió eurós kiadást nem az adófizetők pénzéből, hanem magánszemélyek és vállalatok adományaiból fedezték.

A szentatya augusztus 18-i napja keresztútjárással zárult, amelynek állomásain a világ különböző országaiból érkező fiatalok hordozták Krisztus keresztjét. A stációkat az utóbbi négy évszázad hagyományos spanyol szobrászművészetének nagyhétre készült alkotásai díszítették. A keresztút a fiatalok szenvedéseit idézte fel, amelyeket a háborúk, a hitük miatti üldöztetés, a peremre szorulás, a kábítószer-függőség, az abortusz, a terrorizmus és az erőszak, valamint a természeti katasztrófák okoznak. A 13. állomáson azoknak a szülőknek a fájdalmára emlékeztek, akik éhínség miatt veszítették el gyermekeiket, miközben jóléti társadalmunk elmerül a fogyasztásban, a materialista kultúrában.

A pápa másnap fiatal egyetemi tanárokkal találkozott. Beszéde elején utalt az ifjúsági világtalálkozó mottójában szereplő kifejezésekre: „verjetek gyökeret”, „épüljetek rá”, „erősödjetek meg” – amelyek szilárd alapot adnak az élethez.

„A mai széthullott társadalomban a fiataloknak nehéz ilyen viszonyítási pontokat találniuk. Az egyetem mindig is arra kapott hivatást, hogy legyen otthona a személyre vonatkozó igazság keresésének. A fiataloknak hiteles mesterekre van szükségük, akik nyitottak a teljes igazságra a tudás különböző területein, akik tudnak meghallgatni, és meg tudják élni magukban a tudományterületek közötti párbeszédet. Elsősorban olyan személyekre van szükség, akik hisznek az ember azon képességében, hogy előre tud haladni az igazság felé vezető úton. Az ifjúság kiváltságos időszak az igazság keresésére és az igazsággal való találkozásra.”

 

Új egyházdoktor

XVI. Benedek augusztus 20-án az Almudena-székesegyházban szentmisét mutatott be a szeminaristákkal. Buzdította a papságra készülőket: kérjék Jézust, hogy segítse őket a hozzá hasonlóvá válásban, továbbá hogy a távolra szakadtak és a bűnösök segítségük által megtérjenek és visszakerüljenek az egyenes útra.

A szentmise végén XVI. Benedek bejelentette: a spanyol püspöki kar, a madridi bíboros-érsek és világszerte számos főpásztor és hívő kérését elfogadva az egyetemes egyház doktorává avatja a XVI. században élt Avilai Szent Jánost, a katolikus reformáció kiemelkedő hitszónokát. A hír közzétételével a pápa annak a kívánságának adott hangot, hogy e kiváló lelkipásztor szava és példája megvilágosítja a papokat és mindazokat, akik örömmel és reménnyel készülnek az egyházi rend szentségének felvételére.

Virrasztás

Augusztus 20-án másfél millióan vettek részt a pápa által vezetett imavirrasztáson, a több mint negyven fokos hőség ellenére. A kánikulát vihar követte: hatalmas szél és mintegy húszperces zivatar tört ki.

XVI. Benedek esernyő alatt mondta beszédét. Azt válaszolta az őt kérdezőknek: „A fiatalokkal maradok.” És amikor a vihar, a mennydörgés már majdnem elhallgattatta a hangszórókat, XVI. Benedek derűs és határozott kitartása erőt adott a fiataloknak, hogy maradjanak. Vele együtt borultak térdre az Oltáriszentség előtt, és virrasztottak. A vihar elmúltával a szentatya újból elkezdte beszédét.

Andrea Ambrogetti Vatikánszakértő ezt írta blogjában: amikor vasárnap reggel újra kisütött a nap, a pápa így szólt a fiatalokhoz: „Sokat gondoltam rátok ezekben az órákban, amíg nem találkoztunk. Remélem, tudtatok aludni legalább egy keveset az időjárás kegyetlensége ellenére. Biztos vagyok benne, hogy ma hajnalban többször is felnéztetek az égre, nemcsak a szemetekkel, hanem a szívetekkel is, és ez imádságra ösztönzött benneteket. Isten mindenből ki tudja hozni a jót.”

Záró szentmise

A világtalálkozó és a pápalátogatás csúcspontja augusztus 21-én délelőtt másfél millió résztvevővel a pápai szentmise volt. A szentatya arra szólította fel a fiatalokat, ne engedjenek annak a kísértésnek, hogy Jézust a maguk módján kövessék, hogy hitüket individuális módon akarják megélni. Ez azzal a veszéllyel jár, hogy nem találkoznak Jézussal. „Osszátok meg hitetek örömét másokkal! A világnak szüksége van hitetek tanúságtételére. Szüksége van Istenre.”

(Munkatársainktól)
 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .