Ifjú tehetség a gyömörei templom kántora

A helyi kántor távolléte miatt az orgona már heteken át nem szólalt meg, s a gyömörei híveknek nagyon hiányzott a szentmisék orgonakísérete. Aztán egy szombat esti misén váratlanul felcsendült a zene. Egymást kérdezgették a hívek, vajon ki ülhet az orgonánál, ki játszik olyan gyönyörűen. Hiába néztek fel kíváncsian a karzatra, senkit sem láttak, miközben az orgona csodálatosan szólt.
Kiderült, hogy a hangszer megszólaltatója egy tízéves kisfiú, aki önszorgalomból kezdett egyházi énekek tanulásába és előadásába. Bors Imre plébános lehetőséget adott neki a gyakorlásra és a szentmisék orgonakíséretére. Jelenleg is az ő biztatása és segítsége teszi lehetővé az ifjú tehetség kibontakozását a templomban. A fiú ma már énekhangjával is kíséri a szertartásokat a százötven éves orgonán.
Szabó-Réti Gábor idén ősztől a győri zenekonzervatórium növendéke orgona szakon, és mellette a Liszt Ferenc Zeneiskola zongora szakos hallgatója is három éve. A közelmúltban Mariazellben kápráztatta el játékával a zarándokokat és a templomlátogatókat. A gyömörei, a kajárpéci és a felpéci hívekkel együtt zarándokolt a kegyhelyre, és a bazilikában bemutatott szentmisén kántori feladatot vállalt.

Szöveg és fotó: Nagy Erzsébet/Győri Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .