Időkapszula a bátaszéki új templomtoronyban

Külalakját, méreteit tekintve az új toronysisak a lebontott szerkezet tökéletes mása lesz. A beruházásnak része a torony homokkő épületdíszeinek (párkányok, szobrok) restaurálása, így a rekonstrukció valóban teljes körű lesz. Az új toronysisak felépítése minden járulékos költségével közel százmillió forintba kerül. A templom tulajdonosa és a kivitelezés megrendelője a Bátaszéki Római Katolikus Plébánia, amely a rekonstrukcióhoz az Emberi Erőforrások Minisztériumától tavaly harmincmillió forint támogatást nyert el. A Pécsi egyházmegye szintén harmincmillió forinttal járult hozzá a beruházáshoz. Fontos pénzügyi segítséget jelentettek továbbá a magánszemélyek és a különböző vállalatok adományai, valamint az e célra szervezett jótékonysági koncertek bevételei.


A templom új tornyában elhelyezendő időkapszulában többek között helyet kap egy-egy kép Ferenc pápáról és Udvardy György megyés püspökről. Ide kerül majd a pécsi székesegyház délkeleti tornyának egyik köve is, mivel a székesegyházat szintén az idén újítják fel. A lebontott torony fa- és rézanyagának néhány töredékét, valamint az adományozók listáját is itt őrzik majd az utókor számára.

Az időkapszula végleges helye a legfelső toronyelemben lesz. A toronysisak várhatóan október elejére készül el.

Pécsi Egyházmegye
Kulturális, Tudományos és Kommunikációs Iroda

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .