Húsz éve történt: Mindszenty bíborosról – új hangon

Évtizedekkel előbb, a vatikáni „keleti politika” vezéralakjaként a magyar prímás keménységét úgy értékelte, hogy „egy másik világban él”… A magyarországi politikai változások fényénél már másképp tekintett vissza Mindszenty egyéniségére. „A történelem nagy alakja marad ő, s gondolom, kevesen őriznek róla csodálatra méltóbb – és mondhatom – szeretetteljesebb emléket nálam.” Húsz évvel ezelőtt, a nagy átalakulás 1989-es esztendejében a rendszerváltozás előjeleivel párhuzamosan egyre inkább előtérbe került Mindszenty bíboros alakja. Ez indokolta, hogy interjút kérjen Casaroli bíborostól a Magyar Távirati Iroda. Július 11-én Paskai László bíboros prímás hivatalos levélben kérte Németh Miklóstól, az utolsó pártállami miniszterelnöktől: a kormány kezdeményezze Mindszenty József és társai perének felülvizsgálatát. Válaszában a miniszterelnök a per soron kívüli felülvizsgálatát ígérte. (Ezt aztán, mint tudjuk, az ítélet egyszerű semmissé nyilvánításával helyettesítették.) Július 20-án az akkori legnagyobb ellenzéki erő, a Magyar Demokrata Fórum soproni szervezete fordult Paskai László bíboroshoz, kezdeményezze Mindszenty bíboros hamvainak Mariazellből történő hazahozatalát. Mindszenty bíboros tisztelete vonatkozásában nemcsak új hang érvényesült Magyarországon 1989-ben, de társadalmi kezdeményezések is történtek.

A diplomáciai kapcsolatok megújítása

A húsz évvel ezelőtt indult hazai politikai átalakulás fontos mozzanata volt az a társadalmi követelés, amely a vatikáni-magyar diplomáciai kapcsolatok megújítását sürgette már 1989 elején. Az MDF már 1989. február 2-án szorgalmazta a diplomáciai kapcsolatok felvételét a Vatikánnal. Március 7-én a Magyar Nemzetben megjelent Borovi József professzor cikke, A magyar-vatikáni viszony rendezésre vár címmel. Ebben felidézte a magyar-vatikáni kapcsolatok történetét, és rávilágított jelentőségére. Magyarország függetlenné válása után, 1920. július 26-án vette fel a diplomáciai kapcsolatokat a Vatikánnal. 1945-ben a Szövetséges Ellenőrző Bizottság, illetve annak szovjet elnöke április 4-én azon a címen utasította ki az országból Angelo Rotta érsek, apostoli nunciust, hogy az állomáshelyén maradt a Szálasi-uralom idején is. Csak arról nem beszéltek, hogy a nuncius azért maradt, hogy tovább menthesse az üldözötteket… 1989. szeptember 15-én Németh Miklós miniszterelnök levelet írt Agostino Casaroli bíboros államtitkárnak az 1964-es „részleges megállapodás” aláírásának 25. évfordulója alkalmából. Ebben kinyilvánította a kormány szándékát, hogy kezdődjenek hivatalos tárgyalások a diplomáciai kapcsolatok rendezéséről. Válaszában a bíboros államtitkár örömmel üdvözölte a magyar kormány kezdeményezését. Végül 1990. február 9-én a Parlamentben aláírták a diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról szóló egyezményt.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .