Hírek

Templomszentelés Kékesden

A baranyai falu újonnan épített Szent Mihály-templomát szentelte fel Mayer Mihály pécsi püspök szeptember 26-án. A szentmisét Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatta be. Kékesd a baranyai dombok között, Pécsváradtól 12 kilométerre délre fekvő kis falu, a pécsváradi plébániához tartozik. A kétszáznyolc lelkes település lakói 1999-ben határozták el, hogy templomot építenek. Megalakult a Kékesdi Szent Mihály Kolping Család, mely összefogja és vezeti a munkálatokat. A helyi lakosok is nagy anyagi áldozatot vállaltak. Dévényi Sándor Kossuth-díjas építész ingyen készítette a tervet. Jótékony célú előadások sorozata kezdődött; neves művészek, tudósok, sportolók álltak az ügy mellé. A Kulturális Örökség Minisztériumától is jelentős támogatásban részesültek.

(Pécsi egyházmegye)

Megemlékezés előljárókról

Az esztergomi nagyszeminárium 1952 előtti elöljáróira emlékeznek október 6-án a bazilikában, majd a Szent Adalbert Központban egykori növendékeik és a ma hivatásukra készülő szeminaristák. A papnevelő intézet akkori vezetői és tanárai – Brückner József rektor, Erdős Mátyás, Sima János, Vajda József, Budai János, Városi István, Gigler Károly, Gianits József és Bartl Lőrinc – Mindszenty bíboros és Meszlényi Zoltán munkatársai és sorstársai voltak.

Tovább – Szent Márton útján

A Szent Márton gyalogos vándorút Szombathely-Pozsony közötti új szakaszát avatják fel október 10-én. 2005-ben az Európa Tanács Szombathelytől a franciaországi Tours-ig vezető útvonalat Szent Márton Európai Kulturális Útvonallá nyilvánította. Szombathely város irányításával a zarándokút az elmúlt években folyamatosan tovább épült, újabb településekkel bővült. Most a szlovákiai Oroszvárról Rajkáig tartó tizenkét kilométeres utat nyitják meg, amelyre számos zarándokot várnak. Tíz órakor indul a menet, amely várhatóan délután két órára ér Rajkára, ahol a Szent Márton-templomban magyar és szlovák nyelven szentmisét mutatnak be, majd az ünnepség a rajkai faluházban folytatódik.

Lektor- és akolitusavatás

Huszonnégy lektort és harmincnégy akolitust avatott Beer Miklós püspök szeptember 26-án a váci székesegyházban. Az akolitus-képzés első évének sikeres elvégzése után kerülhet sor a lektorok avatására. Feladatuk a közösségben az Ige szolgálata. Az akolitus feladata a közösség építése, az igeliturgia vezetése és az áldoztatás. Az akolitus olyan világi férfi, aki az egyházközségben a plébános felügyelete mellett látja el szolgálatát.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .