Húsvéthétfőig még lehet regisztrálni a csíksomlyói pápalátogatásra

Fotó: Serbán Mária

 

A regisztráltak száma már meghaladta a százezret. Kilencven százalékuk Romániából, főként a Gyulafehérvári Főegyházmegyéből, valamint a Temesvári, a Nagyváradi és a Szatmári Egyházmegyéből jelentkezett az eseményre. A szervezőbizottság most úgy döntött, hogy a regisztráció határidejét április 22-ig (húsvéthétfőig) meghosszabbítja.
A csoportvezetők e-mailben kapják meg a vonalkódos belépőket, amelyeket ki kell nyomtatniuk, és kézbesíteniük a csoportjuk tagjainak. A regisztráció lezárása után még egy hónap áll majd rendelkezésre. A belépőket május 1. után kezdik kiküldeni.
A sajtó, a média képviselői április 15-től kérhetnek akkreditációt. A Román Elnöki Adminisztráció honlapjának Media menüpontjában található az akkreditációs aloldal, amely egyelőre csak románul érhető el. Március 28-án Oláh Zoltán, a pápalátogatás médiafelelőse levélben fordult az elnöki adminisztráció médiafelelőséhez, Dana Bârsan elnöki tanácsadóhoz, hogy angolul is tegyék lehetővé az akkreditációt. A külföldi média képviselői számára ugyanis nehézséget jelenthet, hogy az akkreditációs felület csak román nyelven áll rendelkezésre. Oláh Zoltán azt az ígéretet kapta, hogy április 15-től angolul is megjelenik majd az akkreditációra vonatkozó tájékoztatás.
A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy több vállalkozás támogatja a csíksomlyói pápalátogatást. A romániai Telekom társaság például vállalta, hogy internetszolgáltatást biztosít a helyszínen.
Érdekesség, hogy a Nagyváradi Egyházmegyéből körülbelül ötszáz szlovák ajkú zarándok vesz részt az eseményen. Szeretettel várják őket, és számukra is lehetővé teszik, hogy anyanyelvükön kísérhessék figyelemmel a programot. Bodó Márta, a pápalátogatást előkészítő sajtóbizottság tagja az önkéntesek háttérmunkájának fontosságát hangsúlyozta.
„A mi felhívásunk: mindannyian legyünk egy kicsit önkéntesek, ahogyan ezt évszázadok óta tesszük. Ha valaki elesik, emeljük fel, ha valaki elfáradt, támogassuk, ha valaki nem találja a szektorát, segítsünk az eligazodásban. Példaértékű, ahogyan évek óta történik a csíksomlyói búcsújárás – ennek az alapja a felebaráti szeretet.”
A szervezőbizottság, valamint az önkéntesek koordinátora, Csobot György­deák Szabolcs több területen is számít az önkéntesek munkájára. Az önkénteseknek fontos szerepük lesz a csíksomlyói nyereg előkészítésében, valamint az orvosi és betegápolói szolgálat ellátásában. Szükség lesz idegen nyelveket beszélő, a nemzetközi sajtót segítő önkéntesekre is.
A szervezők elképzelése szerint mintegy 2000 önkéntes munkája kell ahhoz, hogy fennakadások nélkül le tudják bonyolítani az eseményt. Önkéntesnek jelentkezni a Pon­ti­fex.ro internetes portálon lehet, ahol magyar és román nyelven is elérhető az ezzel kapcsolatos kérdőív. Különböző csoportok segítenek az önkéntesek toborzásban: székelyföldi egyetemi központok a diákok körében gyűjtik a jelentkezéseket az önkén­tes­mun­ká­ra. A Máltai Szeretetszolgálat, a Gyu­lafehérvári Caritas és egyházi középiskolák is vállalták ezt a feladatot.
A Pontifex.ro honlapon eddig kétszáz önkéntes regisztrált a magyar felületen, a román nemzetiségűek köréből ennél több jelentkező van. Az említett szervezeteknél zajlik a toborzás, innen még nem állnak rendelkezésre számadatok. A jelentkezők többsége csíkszéki. A legtávolabbról érkező jelentkező eddig – Magyarországról – mosonmagyaróvári, szolnoki, budapesti, kecskeméti, pécsi; Romániából pedig ploiești-i és bukaresti román ajkú résztvevő.
Tischler Ferenc, a Romániai Máltai Szeretetszolgálat főtitkára arról beszélt, hogy szakosodott önkénteseik is vannak: szegény családok gyermekeit is el akarják kísérni Csíksomlyóra, illetve mozgáskorlátozottaknak is segítenek az eseményre való eljutásban. Magyarországi, ausztriai, ír és németországi máltai testvérek is felajánlották a közreműködésüket. Számos orvos és egészségügyi szakember jelezte, hogy segítene az eseményen. 1500 önkéntessel dolgoznak, s mind a négy egyházmegyében vannak máltaiak; közülük több mint százan lesznek jelen a nyeregben – mondta el a szeretetszolgálat főtitkára.
A sajtótájékoztatón elhangzott: a médiában olyan írások is megjelentek, amelyek uszító szándékkal összeesküvés-elméleteket szőnek vagy politikai tőkét akarnak kovácsolni az eseményből. A zarándoklat, annak szelleme és Ferenc pápa tanítása ellentétes ezekkel a hangokkal. A sajtóbizottság felhívja a figyelmet, hogy ne adjunk hitelt azoknak az írásoknak, amelyek nem a béke és a szeretet üzenetét hordozzák.

Forrás: Fábián Róbert/Romkat.ro

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .