Létra ég és föld között

Fotó: Polyákné Tóth Nóra

 

Vasárnap délelőtt sokan érkeztek a mátészalkai Istenszülő Oltalma görögkatolikus templomba, hogy részt vegyenek a püspöki szent liturgián, amelynek keretében Szocska Ábel nyíregyházi megyéspüspök pappá szentelte a helyi születésű Ignácz Gyulát.
Prédikációja elején a püspök a papjelölthöz fordult, s arra kérte, hogy tekintsen a templomban és a templomudvaron helyet foglaló hívekre és vendégekre, különösen családtagjaira és barátaira. A szentelés után már papként kell néznie rájuk, hiszen lelkipásztorként mind­annyi­ukért felelősséggel tartozik majd.
A főpásztor felolvasta Létrás Szent Jánosnak a keresztény életet élők számára is hasznos tanácsait: „Tegyetek meg minden jót, ami csak tőletek telik! Senkit se gyalázzatok, senkitől ne lopjatok, senkinek ne hazudjatok, senkit ne nézzetek le, senkit ne gyűlöljetek. Az istentiszteletekről ne maradjatok el, könyörüljetek meg a szűkölködőkön, senkit meg ne botránkoztassatok! Elégedjetek meg a saját feleségetekkel mint saját osztályrészetekkel, s a máséhoz ne közeledjetek. Ha így tesztek, nem álltok távol a mennyek országától.”
A papságról szóló írással kapcsolatban Szocska Ábel azt is hangsúlyozta, hogy a lelkipásztor kormányos, orvos és tanító egyszerre: létra, aki az embereket a földről az égbe vezeti. A létrás szent – Jákob álmát értelmezve – felismerte és másoknak is tanította, hogyan emelkedhetnek a mennybe a keresztények, s miként vezetheti a pap a híveket a földről az égbe. „A te dolgod közbenjárni imával és böjtöléssel” – mondta a szentelendőhöz fordulva Szocska Ábel püspök, aki egy „lépcső” típusú, a Jézus-ima gyakorlására alkalmas imafüzért ajándékozott a papjelöltnek.
A harmincéves újszentelt pap választott jelmondata így hangzik: „Adjunk hálát az Úrnak!” A továbbiakban a nyíregyházi Szent Miklós-székesegyház segédlelkészeként szolgál majd.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .