Hősökről beszélnek

Az első világháború kitörésének századik évfordulója teremtett alkalmat arra, hogy néhány lelkes történész és kutató méltó emléket állítson azoknak a magyar katonáknak, akik tisztességgel helytálltak a harcokban, nem egy hőstettet hajtottak végre, megsebesültek, fogságba estek, elestek vagy hazatértek. A Hősök naptára magánkezdeményezésből, három hadtörténész – Szentváry-Lukács János, Illésfalvi Péter és Maruzs Roland – kutatómunkája eredményeként került fel a világhálóra (www.katonahoseink.hu).


Itt minden egyes napon olvasható egy rövid leírás arról a katonáról, aki valamilyen különleges fegyvertényt vagy haditettet hajtott végre. Január 18-án a 304. honvéd gyalogezred őrmesteréről, Halász Ferencről olvashatunk: „…az Uzsoki-hágó körüli harcaink közben az oroszok legélénkebb géppuskatüzében és a hasig érő hó okozta mozgási nehézségek ellenére, kimagasló bátorsággal lendületes rohamra vezette szakaszát, melynek eredményeként az oroszokat egy fontos magaslatról nemcsak hogy visszavetette, hanem egy tisztjüket és nyolcvanöt emberüket foglyul is ejtette. Ezért a bátor és eredményes harci cselekményéért, valamint méltányolva a már korábban, minden alkalommal tanúsított vitéz magatartását, Halász őrmestert az arany vitézségi éremmel tüntették ki.”

A katonahősök naptára már nem csak az interneten érhető el: tavaly decembertől a Magyar Rádióban, a Kossuth adón egyperces összeállítások hallhatók Mécs Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész tolmácsolásában. A műsor hétfőtől péntekig a 180 perc végén hallható, majd az Esti Krónika után megismétlik. Szombaton a Szombat reggel című műsor végén, vasárnap a Vasárnapi újság után kerül adásba a Hősök naptára. A műsorfolyam a tervek szerint 2018. november 3-án ér majd véget.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .