Homíliavázlat: Jöjjetek az isteni lakomára!

A házigazda megszemélyesíti az értékes, mély lelkiséggel rendelkező szülőket, nevelőket, lelki vezetőket, akik tudást, költészeti kincseket, természetes és természetfeletti értékeket, tiszta erkölcsöt nyújtanak az értékfogyatékos, elsilányított nemzedéknek, azért, hogy értő és lényeglátó legyen. Hogy ne érje meglepetés, amikor csapások és érthetetlen szenvedések sújtják. Az elutasítók pedig azokat a beképzelt – vagy igényeikben elszegényített – személyeket jelenítik meg, akiknek elég a nem elég. Ők a tékozló fiúk és leányok, akiknek nincs igényük a szülői szeretet iránt, akiket nem érdekel a hála, akiket hidegen hagy az apai, anyai aggódás. Egy a lényeg: a pénz! Mindegy, hogyan szerzik meg. Napjainkban egyre több az ilyen szerencsétlen ember. Elutasítják a szellemi-lelki eledelt. Kihagyják életükből a vigasztaló válaszokat adó, éltető házigazdát: Jézust. Vajon mi lesz a sorsuk?

Amikor hív az isteni szó, jöjj a lakomára…! Ne zaklass – hangzik a válasz. „Jézus, azt hiszed, éppen rád van szükségem? Megházasodtam. Vagy: „Kedvem szerint együtt óhajtok élni valakivel, valakikkel. Te csak zavarod az élvezetemet. Tekintetedet is el akarom kerülni. Mi jogon vádolsz?” Milyen jövő vár erre a válaszadóra? Párjával együtt előbb-utóbb megunják egymást. Hiszen magasabb segítség és szellemi utánpótlás nélkül a házasélet is teherré válik. Elválnak. Aztán jöhet a következő. Ám de: üres, unalmas lélekkel, rossz tulajdonságokkal becsapja az újat is, az újabbat is. Egyre inkább megtelik a lelke (Adynak A dühödt, halálos harcban című verséből idézve) „dögmatériákkal”, ezért utálván önmagát, mást is gyilkol. Ha az ilyen ember nemz vagy fogan, elképzelhető, mi minden „szörnyet” örökít át. Vannak, akik ökörvásárlás – mai viszonylatban birtok-, nyaralóvásárlás – miatt nem mennek el az Úr által kínált lakomára, lelkileg kiüresednek. Napjainkban úgy tűnik, gazdasági összeroppanás fenyeget. Már nem egy milliomos, sőt milliárdos emberrel találkoztam, akik telve vannak aggodalommal, mert esetleg mindenüket elveszthetik egy szempillantás alatt. Semmijük sem marad, rájuk zúdul az élet- és megélhetési kérdések sokasága – kegyetlen csapás, melynek súlya alatt idegileg összeroppannak, képesek arra, hogy önkezükkel véget vessenek életüknek. Jézus mai üzenete nekünk is, nekik is szól. Az „isteni lakomát” ízletesen készítsük el! Ne csökkentsük az evangéliumot tarka és felületes tudásra, a hiteles keresztény életet nélkülöző adatközlésekre! Szülők! Igenis küldjétek gyermekeiteket az egyre több fórumon elérhető hitoktatásra! Nagy fiatalok! Igényeljétek minden plébánián a veletek való atyai foglalkozást! Atyák! Ne kényelmeskedjetek! Tegyétek ezt lehetővé! Felnőttek! Tanulmányozzátok a Szentírást szinte naponta! Segítsetek! Meg kell menteni ezt az eltorzított, agyonsanyargatott, boldogtalan magyar népet!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .