Hogyan érjük el a fiatalokat? – Háttérbeszélgetés a CCEE szegedi konferenciáján

Elsődleges feladatunk az, hogy meghallgassuk a fiatalokat, és megtudjuk, milyen kérdések foglalkoztatják őket. Meg kell ismernünk a problémáikat – mondta Michel Remery, a CCEE főtitkárhelyettese. Ezért a találkozóra négy országból – Olaszország, Svédország, Magyarország, Románia – hívtak meg fiatalokat, úgy választva meg a küldő nemzeteket, hogy egész Európáról áttekintő képet nyújtsanak.
A kezdeti beszélgetéseket követően kiderült, a fiatalokat foglalkoztató kérdések lényegében hasonlóak. Mit kezdjek az életemmel? Hol találom meg a legmélyebb boldogságot? Hogyan tudok igazán boldog lenni? Ezeket a kérdéseket mindenki megfogalmazta – mondta Remery atya.
– A fiatalok válaszokat keresnek. Szeretnénk meghallgatni őket, de azt is tudjuk, hogy általában nem arra kérdeznek rá, amit mi szeretnénk elmondani nekik. Először mindenképpen kapcsolatba kell lépnünk velük ahhoz, hogy megtudjuk, hol tartanak most, s csak azután jöhetünk elő azzal a bölcsességgel, amit a hitünk ad. Bizalmuk megnyerésének alapja a mellettük állás, az őszinte figyelem, a párbeszéd és a hiteles élet. A fiatalt beszélgetőpartnernek kell tekintenünk, nem láthatunk benne valamiféle tárgyat, amelyet meg akarunk tölteni a szerintünk értékes információval.
A fiatalokkal való kapcsolattartásban az is fontos, hogy mindig készen álljunk a beszélgetésre – mutatott rá a Hollandiában és Svájcban szolgáló Michel Remery. Véleménye szerint a templomban csupán egy szűk kör érhető el, ezért oda kell menni, ahol jelen vannak a fiatalok: a sport­rendezvényekre, a kocsmákba, a fesztiválokra.
– Hallgatom őket, együtt nevetünk, s egyszerre csak izgalmas beszélgetés alakul ki közöttünk. Arról kérdeznek, miért vagyok pap, miért hiszek, mi segít nekem a mindennapokban – mondta Michel Remery. A találkozások céljával kapcsolatban úgy fogalmazott: a fiatalok élethelyzetéről, nehézségeiről alkotott kép alapján keresnünk kell, hogyan tudunk segíteni nekik abban, hogy megtalálják a hivatásukat.
Az ifjúságpasztorációt akkor végezzük jól, ha ott vagyunk a fiatalok között, ha arra törekszünk, hogy kimozdítsuk őket a korunkban olyannyira jellemző magányból, és visszaadjuk nekik az élethez való bátor hozzáállást, amely a fiatalság sajátja. Egy pályakezdő ne szorongással vágjon neki az életnek – fogalmazott Marek Jędraszewski lengyel főpásztor.
A Łódźi egyházmegye érseke szerint kijelenthetjük, a fiatalok számára nem a programok jelentik az elsődleges vonzerőt, hanem a hiteles ember. Ezért egyházmegyéjében a főpásztor nagy hangsúlyt fektet a papképzésben a gyakorlatra. Egyetlen papnövendék sem juthat el úgy a szentelésig, hogy nem fogta meg egy beteg kezét, hogy nem látogatott meg fogvatartottakat, elesetteket. Az érsek lényeges feladatnak tekinti az ifjúsági vezetők kinevelését is, ezért egyházmegyéjében képzési programot indított számukra.
A Łódźi egyházmegye főpásztora kifejtette: a közeledés Istenhez minden egyes ember számára egyéni út, így a fiatalok megszólítása nem egységesíthető.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .