Hírek

Óriási advaneti koszorú

A Szeged-csanádi egyházmegye hároméves pasztorációs programját megnyitó szentmise után Kiss-Rigó László megyés püspök és Botka László polgármester közösen gyújtotta meg az első gyertyát az ország legnagyobb vidéki adventi koszorúján a Dóm téren.

Az egyenként ötven kilogramm súlyú gyertyákkal ékesített, másfél tonnányi fenyőágból összeállított koszorú körül magyar kézművesek, iparművészek kirakodóvásárának zsongása tölti be a székesegyház előtti teret. A jó hangulatról nemcsak a kétszáz fő befogadására alkalmas bálaszínház kulturális előadásai és koncertjei, hanem a tér közepén folyamatosan égő tűz is gondoskodik, amelyet körbeállva beszélgetésbe elegyedhetnek, egymásra figyelhetnek az emberek.

BK

Az Aranyműves boltja Kecskeméten

A kecskeméti Katona József Színház Kelemen László Kamaraszínháza advent első vasárnapján, november 28-án, Cseke Péter színházigazgató rendezésében bemutatta II. János Pál pápa 1960-ban, Andrzej Jawien álnéven írt színdarabját, Az aranyműves boltja című oratorikus elmélkedést a házasság szentségéről. A telt házas bemutatón a színházművészet és II. János Pál életművének tisztelői, valamint a város és az egyház képviselői is jelen voltak, köztük Bábel Balázs kalocsa- kecskeméti érsek, továbbá az apostoli nunciatúra és a város papságának tagjai. A darab mostantól a műsoron szerepel, a szereposztás és további részletek a színház honlapján találhatók.

TV

Százéve született Naszályi Emil

A ciszterci nővérek Regina Mundi apátsága december 15-én alapító atyja, Naszályi Emil OCist (1910-2002) születésének századik évfordulóját ünnepli.

(MK)

Kanonokok beikatása Esztergomban

Beiktatási szertartást tartottak november 27-én az esztergomi bazilikában. Gaál Endre nagyprépost a káptalan tagjai közé fogadta a testület új kanonokjait: Futó Károlyt és Zimonyi Jánost. A szertartáson Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek is részt vett.

(MK)

Harangszentelés a Szent Rita-templomban

Udvardy György esztergom- udapesti segédpüspök december 5-én, a 11 órakor kezdődő szentmisén áldja meg a budapesti Szent Rita-templom (VIII., Kun utca 5.) új kovácsoltvas kapuját és a szintén új harangot. A templom utcai homlokzata a felújításnak köszönhetően a névadó szent szülőföldjének mediterrán hangulatát idézi.

Ladocsi Gáspár lemondása

XVI. Benedek pápa november 26-án elfogadta Ladocsi Gáspár püspök lemondását az esztergom-budapesti főegyházmegye segédpüspöki hivataláról, az Egyházi Törvénykönyv 411. és 401. kánonjának 2. paragrafusa értelmében.

(VR)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .