Hírek

Erdő Péter az értelmiség felelősségéről – Rómában

Erdő Péter bíboros mutatta be az úgynevezett stációs szentmisét címtemplomában, a római Santa Balbina-bazilikában március 10-én délután. Szentbeszédében az egyház látható egységét kifejezni hivatott régi római hagyományról, valamint az értelmiségiek felelősségéről szólt. Magyarország prímása figyelmeztetett: „Minden társadalomnak megvannak a maga közvéleményformáló írástudói és farizeusai, akik befolyással vannak a hatóságok döntéseire, a nevelésre, az egyének viselkedésére.” Ők korunk értelmiségijei, akiknek hatalmas a felelősségük. Babits Mihály Az írástudók árulása című írására utalva rámutatott: az értelmiségiek igazi árulása nem abban áll, hogy – gyengeségükből kifolyólag – saját életükben esetleg nem követik azokat az értékeket és társadalmi viselkedési modelleket, amelyek igazságáról egyébként maguk is meg vannak győződve. Az igazi árulás az, amikor biztosan látják a helyes út értékeit, a társadalom előtt mégis az ellenkezőjére mutatnak rá. Azonban egy harmadik út is felsejlik: amikor „felelős értelmiségiek egy csoportja már nem is látja az utat, nem látja tisztán az értékeket, sőt, nem is hiszi, hogy ezek az értékek egyáltalán léteznek, s mégis viselkedési szabályokat diktál másoknak”.

Jövőre költözik a Piarista Gimnázium

A Piarista Gimnázium a tervek szerint 2010 nyarán költözik a Mikszáth Kálmán térről a Duna-parti épület A szárnyába, amelyet a Piarista köz és a Pesti Barnabás utca határol. A rendház is ebbe az épületbe kerül, a 4-5. emeleten kap majd helyet. Az A épületrészben 2008 őszén kezdődött el több mint kétéves tervezés és előkészítés után a tényleges kivitelezés. Ez a szakasz 2010 tavaszáig tart majd, és vele párhuzamosan (kicsit időben elcsúsztatva) folyik majd az egész épületegyüttes (vagyis a jelenleg használt B épület is) külső felújítása, a tető héjazatának cseréje. A tervek szerint 2010 nyarára a belsőépítészeti munkák is elkészülnek, az iskola és a rendház átköltözhet, és 2010 szeptemberétől már itt kezdődhet a tanítás. Az iskola továbbra is hatosztályos marad.Az élet védelméről szóló imádságos, énekes tanúságtételre hívja az érdeklődőket Bíró László püspök március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén este 6 órára a Gellért-hegyi Sziklatemplomba.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .