Hetvenen felül is buzgón apostolkodnak

Minden évben megemlékeztek szentelési évfordulójukról. A nagy távolság ellenére is találkoztak valamelyik osztálytársuknál, aki vendégül látta őket. Találkozásuk csúcspontja mindig az ünnepélyes hálaadó koncelebrációs szentmise volt, legtöbbször a helybeli hívek sokaságának részvételével a plébániatemplomban. Az utóbbi évek találkozóira Arad-Gályon, Tus­nád­für­dőn, Csíksomlyón, annak előtte Nagyváradon került sor, ami jelzi, hogy a kurzustársak egész Erdély területéről származnak, és a négy erdélyi magyar egyházmegye növendékei közül kerültek ki.

Idén az egyik távolba szakadt társuk, a magyarok világjáró püspöke volt a vendéglátójuk Esztergomban, a Szent Adalbert Központban, a bazilika és a Várhegy tövében. Három osztálytársuk már csak „odafentről” csatlakozhatott hozzájuk.
A háromnapos találkozó során az atyák az esztergomi bazilikában bemutatott kon­ce­leb­rá­ciós szentmisékben adtak hálát Istennek a papság kegyelméért és mindazokért a kegyelmekért, amelyekkel minden emberi gyarlóságuk ellenére is elhalmozta és szolgálatában hűségesen megőrizte őket, valamint azért, hogy mindmáig odaadóan dolgozhatnak az Úr szőlőjében: Ambrus Vilmos (Ludas), Ferencz István (Marosvásárhely), Gábor Zoltán (Szép­víz), László András (Újtusnád), Pálos István (Nagyvárad), Sándor Tivadar (Arad-Gály), Vencser László (Linz) és a vendéglátó: Cserháti Ferenc esztergom–budapesti segédpüspök.
A bazilika szentségi kápolnájában tartott szerda délelőtti koncelebrációs szentmise után a kassai vértanúk és Boldog Meszlényi Zoltán oltáránál imádkoztak és elmélkedtek, gyertyát gyújtottak Mindszenty József bíboros sírjánál a bazilika kriptájában, és a hűségéért megkínzott főpap boldoggá avatásáért imádkoztak.
Másnap a Bakócz-kápolna kegyképe előtt fohászkodtak a Magyarok Nagyasszonya pártfogásáért. Délben Erdő Péter bíboros, prímásnál tették tiszteletüket. A főpásztor az esztergomi prímási palotában fogadta segédpüspöke kurzustársait, akik az érsek áldását kérték további életükre és szolgálatukra.
A felvidéki Garam völgyébe is ellátogattak, és az éppen nyolcszáz éves bényi premontrei kolostor romjai felett Sztyahula László kéméndi plébános, történész vezetésével ismerkedtek felvidéki magyar testvéreiknek az övékéhez hasonló sorsával. A tanulmányi út során eljutottak Zselíz városába (Želiezovce), ahol Polka Pál zselízi helytörténész magángyűjteménye és a Franz Schubert-emlékszoba megtekintése közben a galántai Esterházy család helyi történetével és a felvidéki magyarság múltjával is megismerkedtek – írta beszámolójában Cserháti Ferenc esztergom–budapesti segédpüspök.

Forrás: MKPK, Külföldi Magyar Lelkipásztori Szolgálat

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .