„Utat váltságunkra nyit”

Fotó: Nagy Lajos/Győrfotó

 

A szeminaristák, a helyi plébániák fiataljai és a cserkészek Mogyorósi Márk püspöki titkár útmutatásai szerint készültek fel az első belvárosi keresztútra. Ki a jókora fakereszt, ki a fáklya, ki a tizennégy stációból álló keresztút egy-egy képének hordozását kapta feladatul. A keresztet hordozók a székesegyház bejáratában gyülekeznek, a stációkat tartók pedig előresiettek, hogy jelezzék az útvonalat.
A keresztút végigjárásával és végigelmélkedésével Jézus passiójára emlékezünk. A keresztutat azért nem a székesegyházban vagy a székesegyház körül, a Káptalandombon tartjuk, stációit azért visszük Győr utcáira, hogy nem hívő embertársainkat is emlékeztessük arra, Jézus Krisztus keresztútja mindannyiunk életében folytatódik – magyarázta Veres András megyés püspök a székesegyház előtt összegyűlt papságnak és a híveknek.
A köszöntő szavakat követően a Krisztus keresztjét szimbolizáló keresztfát követve indultak útnak a résztvevők a Káptalandombról a Dunakapu tér stációihoz, majd a Széchenyi téren és a Bécsi kapu téren keresztül tértek vissza a Nagyboldogasszony-székesegyházhoz. Volt, aki útközben csatlakozott a menethez, vagy csak megállt egy rövid elmélkedésre az egyik állomás előtt. Más a keresztutat járók láttán gyertyát gyújtott a lakása ablakában.
Az egyes stációknál Veres András elmélkedett az igazságtalanság és a szenvedés türelmes elviseléséről, a kísértésnek való bátor ellenállásról, a bűnbocsánatról, a szenvedők megsegítéséről, a hála kifejezéséről, a kishitűségről és a csüggedésről, a testről mint a Szentlélek templomáról, valamint az önuralomról, az alázatos lemondásról és az engedelmességről.
Fontos, hogy tanúságot tegyünk arról az útról, amelynek járása már a földi életben boldogságot jelent, és az örök boldogság felé vezet. Assisi Szent Ferenc egyszer arra biztatta Leó testvért, hogy tartson vele, és a város utcáin hirdessék Isten igéjét. Útnak indultak, és az utcákat járva imádkoztak. Több alkalommal is végighaladtak a városon, de egyetlen ponton sem álltak meg prédikálni. Leó testvér hangot is adott a csodálkozásának. Erre Szent Ferenc azt válaszolta, már azzal is az üdvösség örömhíréről tettek tanúságot, hogy az emberek az utcán látták őket imádkozni – mondta a győri megyés püspök a Nagyboldogasszony-székesegyházhoz visszaérkezve, majd örömteli, a boldog feltámadás reményében megerősítő, hitet növelő húsvétot kívánt az egybegyűlteknek.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .