Helen repülőbéka

A békát még 2009-ben írták le, amikor a biológuscsoport a város körüli mezőgazdasági terület alacsonyan fekvő erdőségének egyik ösvényén tanulmányozta a helyi kétéltűeket. Ám csak a napokban sikerült bebizonyítani, hogy valóban egy eddig ismeretlen, új fajról van szó.

„Egyszer csak megpillantottuk ezt a repülőbékát, amely egy fatönkön üldögélt az ösvény szélén – idézte fel az eseményeket az Ausztrál Múzeum kétéltűekre szakosodott biológusa. – Pedig egy ismeretlen békafaj felfedezésének reményében általában hegyeket kell megmászniuk, vízezéseken felkapaszkodniuk, és az esőerdők sűrű, szúrós növényzetén kell átverekedniük magukat a kutatóknak.”

A tíz centiméter hosszú, fényeszöld színben pompázó, fehér hasú békának ez idáig sikerült rejtve maradnia a biológusok előtt, mivel nagyjából húsz méterrel a föld felett, rövid siklórepülésekkel közlekedik a fák csúcsai között, és csupán szaporodni jár le az időleges esővízmedencékbe.
A békát felfedező szakember édesanyja után Rhacophorus helenae-nek, azaz Helen repülőbékának nevezte el a Föld újonnan megismert állatfaját.

MTI

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .