Hazaszállították a kopt vértanúk földi maradványait

Fotó: Copticsolidarity.org

 

A huszonegy egyiptomi kopt keresztény lefejezéséről az Iszlám Állam líbiai szárnya tett közzé videót 2015. február 15-én. Az ötperces felvételen látható, amint a tenger partjára vezetik, térdre kényszerítik és lefejezik a férfiakat mint „a kereszt népét, az ellenséges egyiptomi egyház követőit”. Az Iszlám Állam líbiai ága ezt megelőzően január elején jelentette be, hogy foglyul ejtette az egyiptomi keresztényeket, akik vendégmunkásként dolgoztak Líbiában.
2015 februárjában, néhány héttel az egyiptomi férfiak halála után a Kopt Ortodox Egyház beiktatta nevüket a Synaxariumba, vagyis a vértanúk névsorába, amely a Római Martyrologium keleti megfelelője. Ekkor Ferenc pápa is vértanúként emlékezett meg róluk. „Imádkozzunk értük, hogy az Úr vértanúként fogadja őket, és imádkozzunk a családjaikért, s ­Tavadrosz testvéremért, aki oly sokat szenved” – mondta a pápa 2015. február 17-én, a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott reggeli szentmisén.
A vértanúk földi maradványait II. ­Tavadrosz pátriárka, valamint a Kopt Ortodox Egyház számos képviselője fogadta Kairóban. A templomok és a kolostorok harangjai Egyiptom-szerte megszólaltak, a huszonegy kopt keresztény, „a hit vértanúi” tiszteletére.
A holttesteket tavaly októberben találták meg Szurt település közelében, a Szidra-öböl partján. Az áldozatok azonosítása nehéz volt; a folyamatban részt vevő orvosok úgy nyilatkoztak, ennek oka egyrészt a bomlás mértéke volt, másrészt az, hogy a férfiakat lefejezték.
Idén februárban Felső-Egyiptomban székesegyházat emeltek a mártírok tiszteletére, amely „A hit vértanúi” nevet kapta. A templom egy kis településen, Al Urban található, ahonnan az áldozatok nagy része származott. Földi maradványaikat ott helyezik örök nyugalomra.

Forrás: Aleteia.org, MTI
Fordította: Szalontai Anikó

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .