Hazánkba érkezett a pápai emlékvonat

 

A lengyel vasutasok szakszervezete 2005-ben vetette fel az ötletet, hogy építsenek vonatszerelvényt a boldoggá avatott egyházfő emlékére. Az elképzelést tett követte: az elkészült pápai emlékvonat 2006 júniusa óta közlekedik napi rendszerességgel Wadowice és Krakkó, vagyis Karol Wojtyła szülőhelye és egyetemi, majd papi és püspöki éveinek színhelye között.

 

A százötvenkét kényelmes üléssel ellátott szerelvény máig nyolcvanötezer zarándokot szállított. A MÁV Nosztalgia Kft. szervezésében idén március végén Poznaņban járt lengyel–magyar barátságvonat után lengyel barátaink most e pápai emlékvonattal erősítették a két nemzet hagyományos testvériségét.

A szerelvény egyfajta gördülő templom, a zarándokok lelki elmélyülésének méltó helyszíne. A vagonok ablakain a szeretett egyházfő életéről készült fényképek láthatók; az utasterekben összesen tizenhét multimédiás képernyőt szereltek fel, amelyeken az Isten barátja című életrajzi dokumentumfilmet vetítik.

A szobi vasútállomás peronján tartott fogadóünnepségen – szlovák és lengyel vasutasok jelenlétében – előbb Monszpart Zsolt, a MÁV-Start vezérigazgatója mondott ünnepi beszédet, majd a vonat szlovákiai útját biztosító Szlovák Államvasutak, a ZSSK vezérigazgató-helyettese, Pavol Tarcala, valamint a vonat lengyel háziasszonya, Tereza Kobel kívánt lelki gazdagodást, sok sikert a magyar utasoknak. Végül Varga Lajos váci segédpüspök ünnepélyesen megáldotta a szerelvényt. Az esemény házigazdája a MÁV Nosztalgia Kft. igazgatója, Szendrey András volt.
 
A Totus Tuus pápai emlékvonat szeptember 21-éig látogatható a Magyar Vasúttörténeti Parkban (Budapest XIV. kerület, Tatai út 95.). Két különleges utazásra is lehetőség nyílik: az érdeklődők szeptember 16-án Székesfehérvárra, 17-én pedig Esztergomba utazhatnak vele.

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .