Valljuk meg hitünket!

A püspökök testülete az idén októberben sorra kerülő népszámlálás fontosságát hangsúlyozva kampányt indított, amelyben arra buzdítják a katolikusokat, hogy vállalják vallási hovatartozásukat, és nyilatkozzanak róla a népszámlálási kérdőíven.

A konferencián mutatkozott be és adta át megbízólevelét Alberto Bottari de Castello, a Szentszék nemrégiben hazánkba érkezett új nagykövete. XVI. Benedek pápa nemrégiben megalakította az Új Evangelizáció pápai tanácsát, és a jövő évi püspöki szinódus témájaként is az új evangelizációt jelölte meg. Ehhez kapcsolódva a püspökök Udvardy György előadása után az evangéliumnak a mai társadalmi-kulturális viszonyok közötti hirdetésével, az evangelizáció új lehetőségeivel foglalkoztak. A pápai tanács kezdeményezésére 2012-ben tizenkét európai nagyvárosban, köztük Budapesten rendeznek majd olyan programsorozatokat, amelyek új evangelizációs eszközökkel segítik az evangélium széles körű terjesztését. Székely János püspök beszámolt a Metropolisok missziója elnevezésű kezdeményezés részleteiről.

Erdő Péter és Mohos Gábor kiemelte, hogy a püspöki konferencia tagjai hálaadó szentmisét celebrálnak az idén nyolcvanéves, újjászervezésének huszadik évfordulóját ünneplő Katolikus Karitászért. A szertartás után adják át a Szent Erzsébet rózsája-díjat. Ugyancsak a Katolikus Karitászhoz kapcsolódik az a célkitűzés, hogy az egyház tulajdonában lévő épületek egy része minél hatékonyabban legyen kihasználva, ezért a karitász szervezésében – az illetékes püspökkel egyeztetve – szociális foglalkoztatók kialakítását tervezik, ahol csökkent munkaképességűek alkalmazását kívánják elősegíteni, hogy sokak szociális helyzetén javíthassanak.

Az új egyházi törvény új feladatot is ad az egyház számára, hiszen a 2012. január 1-jén életbe lépő rendelkezéseihez kell igazítani az egyház önálló jogi személyiséggel rendelkező intézményeire vonatkozó szabályozást.

Október 1. és 5. között rendezik meg Krakkóban az Isteni Irgalmasság II. Világkongresszusát, amelynek vendéglátója Stanisław Dziwisz bíboros lesz. Ennek záró szentmiséjét Erdő Péter bíboros mutatja majd be. Idén harmadik alkalommal szervezi meg a püspöki konferencia a Magyar Katolikus Kultúra Napjai országos programsorozatot október 3. és 9. között. Ennek keretében az egyházmegyék a magyarság katolikus kulturális értékeit bemutató kiállításokkal, előadásokkal, rendezvényekkel várják az érdeklődőket.

A konferencia az adótörvények változása miatt foglalkozott az egyház közfeladatokat ellátó intézményeire vonatkozó bérkompenzációval is. Az augusztusban megszületett, erre vonatkozó kormányrendelet szerint az egyházi fenntartású egészségügyi, oktatási, szociális intézményekben, valamint a közgyűjteményi és közművelődési ágazatban foglalkoztatottak kompenzációját a kormány biztosítja, így az adó- és járulékváltozások miatt az egyházi közfeladatot ellátó intézményekben egyetlen munkavállaló esetében sem csökkenhet a rendszeres nettó kereset. Az állami és az önkormányzati intézményekben dolgozó közalkalmazottak korábban megkapták a bérkompenzációt, a kormány ezzel az intézkedésével biztosította a közfeladatot ellátó egyházi és önkormányzati intézmények egyenlő finanszírozását.

A püspöki konferencia cigánypasztorációs kérdésekkel is foglalkozott, különösen a nevelés és az oktatás területére vonatkozóan. A már régóta működő intézmények mellett több településen indulnak új kezdeményezések, családi napközik és tanodák, amelyek a cigány gyermekek oktatását szeretnék hatékonyabbá tenni. Erdő Péter bíboros szerint az új egyházi törvény tartalmilag nagyrészt megfelel a lelkiismereti és vallásszabadságról szóló 1990. évi törvénynek, és lényeges változást nem hozott a katolikus egyház számára.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .