Hatszáz nevezés érkezett az idei Faludi filmszemlére

Húsz ország közel félezer filmese nevezett a 22. Faludi Nemzetközi Filmszemlére. A neves szakemberekből álló előzsűri többek között amerikai, argentin, brazil, bangladesi, indiai, iraki, iráni, lengyel, német, olasz, orosz, perui, román, török és ukrán alkotók munkáit tekinti meg a napokban.
„Ahogyan minden korábbi évben, úgy idén is akadt egy régió, ahonnan kifejezetten sok pályázat érkezett – árulta el az előzsűri tagja, Varsányi Ferenc filmrendező. – Ezúttal Iránból kaptunk nagyon sok filmet, és szinte egytől egyig profi munka.”
A legfiatalabb pályázó 14 éves, a legtapasztaltabb betöltötte a 77-et. „A filmek alkotói között találkozhattunk elsőfilmesekkel és olyanokkal is, akik régebb óta dolgoznak a szakmában – mondja Szert-Szabó Dorottya animációs tervezőművész, művésztanár, a filmes előzsűri tagja. – Az általam eddig látott mozik technikailag magas színvonalat képviselnek. Üdítő volt nézni, hogy a hívás jelige mennyire sokféle asszociációt indított el az alkotókban. Számos film megérdemli, hogy szélesebb közönség előtt is bemutassuk.”
A szervezők legföljebb 30 perces kisjátékfilmeket, kísérleti filmeket, animációs és dokumentumfilmeket vártak, és legföljebb 60 perc hosszúságú televíziós dokumentumfilmekkel is lehetett pályázni.
A kategóriák győzteseiről az Almási Tamás Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, operatőr, Lázár Kovács Ákos médiakutató, Karl Markovics színész, forgatókönyvíró, filmrendező, Kassay Réka animációs filmes és Ujj Mészáros Károly reklám- és filmrendező, forgatókönyvíró, filmproducer alkotta zsűri dönt. Különdíjban részesül a legjobb elsőfilmes rendezés, valamint a legjobb filmegyetemi hallgató által készített alkotás is, emellett a diák- és az ökumenikus zsűri is győztest hirdet majd a fesztiválon.
A 160 beérkezett fotó, illetve képsorozat javát hazai fotósok készítették. A kategória zsűrijét Wojciech Grzędziński World Press Photo és Sony World Photography díjas lengyel fotóriporter, Haris László Balogh Rudolf-díjas fotóművész, Korniss Péter Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas fotográfus, fotóriporter, valamint Kosmály Gábor fotográfus alkotják.
A Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat rendezői számára fontos, hogy értékes alkotásokat mutassanak be, ahogyan az is, hogy ők maguk hozzájáruljanak az értékteremtéshez. Ezért úgy döntöttek, hogy videós sorozatot indítanak, amelynek keretében hiteles embereket szólítanak meg és kérnek arra, hogy röviden meséljenek a filmszemle és fotópályázat idei mottójához, vagyis a híváshoz kapcsolódó élményükről. Lehet ez egy életet megváltoztató hívás, az elhivatottság fontosságának mindennap megélt öröme vagy éppen a hivatás nehézségeit, harcait ismertető történet is.
A filmes és a fotós zsűri tagjai, valamint a hazai fotó- és filmművészet más jeles, a Párbeszéd Házában már több ízben vendégül látott kiváló alkotói által megosztott történeteket a filmszemle YouTube-csatornáján, Facebook-, valamint Instagram-oldalán teszik közzé.

A 22. Faludi Nemzetközi Filmszemlét november 27. és 30. között, a Premier Kult­café vetítőtermeiben rendezik meg. A legjobb fotókból álló tárlat november 30. és 2020. január 31. között a Párbeszéd Házában lesz megtekinthető.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .