Harminc éve együtt

Fotó: Somogyi András

 

A budai Szent Kereszt-templom igazgatósága május 26-án zenés esti hajózásra hívta a Táltos utcai templomba járókat és az érdeklődőket.
Az 1938-ban Budapesten megrendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus ötvenedik évfordulója alkalmából 1988. május 26-án a Szent Kereszt-templom igazgatósága szervezésében először indult útnak a Táncsics hajó, s ez a program azóta minden év májusában lehetőséget ad a budapesti ifjúsági és családos közösségek találkozására. Történetének első éveiben a missziós hajózás elnevezéssel illették ezeket az alkalmakat, később tanévzáró eseményként tartották meg, néhány éve pedig zenés, családos esti hajózásként vált ismertté a budapesti egyházközösségek körében.
Május 26-án idősek és fiatalok, családosok és ifjúsági csoportok töltötték meg a Bat­thyány téren állomásozó hajót, amely kétórás utat tett meg Újpest és Lágymányos között, majd visszatért a Batthyány térre. A mintegy négyszáz résztvevő Budapest számos nevezetességét tekinthette meg a hajó fedélzetéről.
Az elmúlt években a szervezők sokféle program bevezetésével próbálkoztak, míg rájöttek: az ideérkezőknek az együttlét, a beszélgetés, az egymásra figyelés jelenti a legnagyobb élményt és feltöltődést.
A főszervező, Matolcsy Kálmán atya idén fontosnak tartotta, hogy a közös hajózással a 2020-ban rendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készüljenek. „»Minden forrásom belőled fakad« (Zsolt 87,7) ) – olvashatjuk a Zsoltárok könyvében. Úgy gondolom, hogy az öröm és a békesség is ezt a forrást táplálja. Az együttlét által megtapasztalhatjuk Isten szeretetét – mondta Kálmán atya, majd hozzátette: – Évről évre érkeznek erre a rendezvényre mozgássérültek, hallássérültek, illetve más – szellemi vagy testi – fogyatékkal élők és kísérőik is. Fontos, hogy odafigyeljünk egymásra. Ez a hajóút erre is taníthat minket: az egymásra való szeretetteljes odafigyelésre.”
Az est folyamán a Táltos utcai templomhoz tartozó egyik imaközösség tagjai élő zenét játszottak. Az egyházi könnyűzene elmúlt évtizedeinek számait adták elő, s a kisgyermekek külön kérésére velük együtt énekelték és táncolták el a Kicsiny kis fényemmel című ismert dalt.
A közös hajózást jövőre is megrendezik. A szervezők remélik, hogy e hagyománnyal sok ember számára megmutathatják a vidám együttlétben jelen lévő Krisztus szeretetét.

Varga Mónika

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .