Halhatatlan Kálmánok

Nagyon jól tudta ezt a Kálmán név egyik legismertebb viselője, Mikszáth Kálmán is, aki kétszer házasodott, s mindkétszer szíve választottját, Mauks Ilonát vette nőül. Rájuk valóban igaz a mondás, jóban-rosszban kitartottak egymás mellett, igaz, Mikszáth azért vált el, hogy feleségét megkímélje a nélkülözéstől. Amikor már elismert író lett, újra megkérte Ilona kezét, s a nő örömmel igent mondott, hiszen sosem akarta elhagyni hitvesét. Közös életük utolsó szakaszát a Nógrád megyei Horpácson töltötték, a kis kúria és az előtte lévő hatalmas park ideális hely volt mindkettejük számára. Az író nyugodt körülmények között alkothatott, vagy épp a tornácon ülve szivarozhatott emlékeibe mélyedve. Az utódok minden évben október 13-án tartják Horpácson a Mikszáth-napot.


Ha jeles Kálmánokra gondolunk, mindenképp meg kell említenünk I. Szent László királyunk unokaöccsét, Könyves Kálmánt. A szigorú nagybácsi papnak szánta, de Kálmán a felszentelés elől néhány főúr segítségével Lengyelországba szökött. 1095-ben, I. László halála után ő foglalta el a trónt. Szokatlanul nagy műveltsége és éles esze miatt kapta a Könyves előnevet. Kálmán enyhített nagybátyja törvényein, eltörölte például a kínzást, és uralkodása idején ritkábban alkalmazták a halálbüntetést. Kálmán király „dekrétomai” böngészhetők a www. 1000ev.hu oldalon.

Az Afrika-kutató és vadász Kálmán élete Fekete István könyvéből ismerhető meg. Kittenberger 1903-ban járt először Afrikában, gyakran napokig követte az elefántcsordákat, hogy megfigyelje őket. Itthonról nem sok segítséget kapott, nemegyszer a gyűjtött bőröket és trófeákat kellett eladnia, hogy folytathassa vállalkozását. Nemegyszer került életveszélyes helyzetbe, egy alkalommal például egy rátámadó oroszlán a földre döntötte, puskája csütörtököt mondott, és csak a gondviselésnek köszönhetően úszta meg ép bőrrel a kalandot.

Kandó Kálmán mérnök a mozdonyok villamosításában játszott fontos szerepet, még kisbolygót is elneveztek róla. A felejthetetlen Latabár Kálmán színművészre és Pataky Kálmán operaénekesre az idősebb nemzedék emlékszik örömmel. Erkel Ferenc dédunokája, Hazai Kálmán nevét a vízilabda-rajongók ismerhetik, hiszen az 1936-os berlini olimpián az aranyérmes magyar válogatott tagja volt.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .