Gyermekvédelmi központ lesz Rómában

Ilyen végletek és ellentmondások között halad a világegyház azon az úton, hogy ne csupán leküzdje a szexuális visszaéléseket, de példaképpé is váljék ebben a tekintetben.

 

 

„Az új vatikáni gyermekvédelmi bizottság feladatát elsősorban a lehetséges áldozatok, a gyermekek és fiatalok védelmében, illetve a már áldozattá váltak gyógyításában látja” – mondta február 19-én Hans Zollner jezsuita, a Pápai Gergely Egyetem pszichológiaprofesszora a hamburgi Die Zeitnak adott nyilatkozatában.

 

Hans Zollner egyike azon német jezsuita szakembereknek, akik 2012-ben megalapították a München–freisingi főegyházmegye és a római Gergely Egyetem katolikus gyermekvédelmi központját. Pápai intézkedésre ez a központ legkésőbb az idei év végére Münchenből Rómába teszi át székhelyét, és szorosan együttműködik majd a Hittani Kongregációhoz tartozó gyermekvédelmi bizottsággal.

 

Zollner elismerte, hogy a bizottság egyedül nem lesz képes eleget tenni az ENSZ valamennyi elvárásának. Független szakértők segítségével csupán az egyes püspöki konferenciák és szerzetes rendtartományok tudják majd feldolgozni, hogy mi történt a hazájukban a visszaélések terén. A feltárt tényeket is nekik kell majd közzétenniük.

 

A téma egyik felelőse Sean O’Malley, Boston bíboros érseke, aki Ferenc pápa nyolctagú bíborosi tanácsának is tagja. Ez a bizottság irányítja majd az áldozatok gyógyításával foglalkozó világiak, szerzetesek és papok képzését.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .