Az új bíborosokról

Az első meglepetést a püspöki szinódus új főtitkára, Lorenzo Baldisseri érsek kinevezése okozta. Eddig ugyanis egyetlen korábbi főtitkár sem volt bíboros, közülük néhányan későbbi, más beosztásukban kaptak bíborosi címet.

 

Egybehangzó vélemények szerint a tény, hogy Baldisserit már most, főtitkári munkájának megkezdése előtt bíborossá nevezte ki a pápa, egyértelműen a püspöki szinódus intézményének felértékelését hivatott kifejezni. Eddig is tudható volt, hogy a szinódust Ferenc pápa tényleges tanácskozó testületté, a kollegialitás egyik fórumává kívánja tenni.


Mint mindig, most is több egyházmegyés főpásztor kapott bíborosi címet. Nem mind a „várományosok” közül kerültek ki, és soraikban ázsiai és latin-amerikai főpapok is vannak.

 

A pápa utóda, Buenos Aires érseke, Mario Aurelio Poli, a chilei Santiago szalézi érseke, Ricardo Ezzati Andrello és a brazíliai Rio de Janeiro ciszterci érseke, Orani João Tempesta, továbbá a brit westminsteri érsek, Vincent Nichols kinevezése nem okozott meglepetést. Annál inkább feltűnést keltett az a tény, hogy a hagyományosan bíborosi helyekről ezúttal sem a velencei pátriárka, sem a torinói érsek nem kapott bíborosi címet, viszont – akire senki sem gondolt – Gualtiero Bassetti, Perugia-Città della Pieve püspöke igen. Ferenc pápa ugyan – is már korábban felfigyelt egyszerűségére és lelkipásztori beállítottságára.

 

Ázsiát Szöul érseke, Andrew Jeom Szujung és a Fülöp-szigeteki Cotabato érseke, Orlando B. Quevedo, Közép-Amerikát a nicaraguai Managua érseke, Leopoldo José Brenes Solórzano és egy haiti püspök, Chibly Langlois képviseli. Afrikából az elefántcsontparti Abidjan püspöke, Jean- Pierre Kutwa, Burkina Fasóból pedig Philippe Nakellentuba Ouédraogo, Ouagadougou érseke lett bíboros.

 

Ferenc pápa törekvéseire utal, hogy a II. vatikáni zsinatot meghirdető XXIII. János pápa egykori titkárát, a kilencvennyolc éves, szellemi frissességnek örvendő Loris Francesco Capovilla érseket is bíborossá tette. A szentatya megválasztása után nem sokkal, tavaly április elején felhívta őt telefonon, és XXIII. János pápáról beszélgettek…

 

fotó: Bókay László

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .